Æble donuts – Efterårets lækreste opskrift

Æble donuts er den perfekte efterårs snack til en kop varm kaffe.

Det kølige efterårsvejr gør varm kaffe endnu mere tiltrængt, og de mange æbler på træerne venter bare på at blive spist…. Som kage.

Æble donuts
Æble donuts

Vores første møde med æble donuts var i forbindelse med et 3 måneder ophold i Illinois, USA.  Her blev vi anbefalet at køre en tur ud til Edwards Appleorchard, og prøve deres meget populære applecider donuts. En god kage vil vi gerne køre efter, så vi fik besøgt æbleplantagen og smagt deres fantastiske applecider donuts, deres æbletærte, deres æblecider og deres varme kaffe.

Siden vi kom hjem har vi selv forsøgt at lave æble donuts nogle gange, med skiftende held. Men nu er det lykkedes at finde en opskrift på nogle rigtig gode æble donuts.

Men helt som Edwards bliver de nok aldrig.

Opskrift på Æble Donuts

Ingredienser til ca 25 stk lækre æble donuts.
(Målene er lidt skæve, da de er omregnet fra en amerikansk donut bog)

  • 6.25 dl hvedemel
  • 1½ tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • ½ tsk kanel
  • 1,25 dl sukker
  • 3 spsk usaltet blød smør (hvis der er salt i, går det også)
  • 1 æg fra havens høns
  • 0.63 dl æblemost eller æblejuice
  • 0.63 dl mælk
  • 1 spsk vanilie ekstrakt
  • 1 æble (medium)
  • 1 liter smagsneutral olie til kogning. (Vindruekerneolie eller rapsolie)
  • Evt. glasur af formelis, lidt kanel og æblejuice.
  1. Bland hvedemel, bagepulver, natron og kanel i en stor skål.
  2. I en mindre skål blandes det bløde smør og sukker god sammen. Brug bare din håndmixer. Ægget blandes i.
  3. Tilsæt æblejuice, mælk og vanille ekstrakt. Rør det godt sammen.
  4. Hæld skålen indhold over i den store skål, og bland det hele godt sammen, til en ensartet dej.
  5. Skræl æblet, og skær det i små tern, som røres i dejen.
  6. Tildæk dejen og stil den på køl i ca. en time.
  7. Ælt halvdelen af dejen let på en melstrøet bordplade. Rul dejen ud, så den er ca. 10mm tyk.
    Prik dejen ud med en donut form, eller noget tilsvarende.
  8. Opvarm olien til 190 grader, og steg dejen i 1-2 minutter på hver side, til de er gyldne.
    Kom ikke for mange donuts i gryden på sammen tid.
  9. Læg de færdigstegte donuts på et sugende underlag, og pensel dem med æbleglasur.
Donuts klar til at komme i gryden.
Donuts klar til at komme i gryden.

Selve kogning af de lækre donuts kan sagtens foregå i gryden i køkkenet. Vi foretrækker dog at gøre det på vores HotWok i haven, så slipper vi for stegeos i køkkenet. Det hænger ofte ved i flere dage.
Det også hyggeligt at lave mad i have, hvis vejret er godt.

Donuts i hotwok.
Donuts i hotwok.

Server de friske æble donuts med kold eller varm æblemost, eller måske bare en god kop varm kaffe.

Glasering af donuts.
Glasering af donuts.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *