Rådyr i frugttræer – et middel der virker.

Rådyr har igen i år været efter vores frugttræer. Bedst som alle de nye skud stod mest spændstige, kom rådyrene forbi.
I bedste fald spiser rådyrene de friske skud, og i værste fald spiser de alle frugttræernes friske skud og brækker grene af træerne.
Sidste år gik det hårdt ud over stammerne også, men dem har vi beskyttet nu.

Frugttræ skadet er rådyr
Frugttræ skadet er rådyr

I år kom rådyrene også, som forventet og en del af skuddene på vores æbletræer blev spist. Derfor valgte vi at afprøve et middel, som mange måske kender, hjortetakolie.
Vi har ikke prøvet det tidligere, da det skulle lugt helt forfærdeligt. I år var vi villige til at gøre et forsøg, trods eventuelle lugtgener.

Hjortetakolie til frugttræer
Hjortetakolie til frugttræer

En flaske hjortetakolie blev indkøbt i Matas, og der blev forsigtigt hældt lidt hjortetakolie på frugttræernes støttepæle.
Og man skal være forsigtig, eller bruge handsker. For det er ikke noget man vil have på sine fingre. Og slet ikke på den hånd man bruger til at føre en kop varm kaffe op til næsen.
Ca. halvdelen af pælene fik olie. Det kunne lugtes, men det var langt fra så “krads” som forventet. Man skulle faktisk stå ret tæt på, for at registrere det.

Hjortetakolie på pæl
Hjortetakolie på pæl

Virker det så? I skrivende stund må det siges at være en stor succes. Der er  ikke forsvundet yderligere knopper fra frugttræerne, og rådyrene har helt sikkert været i haven. Faktisk også ret tæt på frugttræerne. Det ses tydeligt på de dybe spor vi ser i vores bløde græsplæne.

Spor i græsset fra rådyr
Spor i græsset fra rådyr

Så en lidt tidelig konklusion må være, at det virker helt efter hensigten. Det holder rådyrene fra at spise af frugttræerne.
Hvor længe effekten varer, og hvor ofte der skal nyt hjortetakolie på plæene, dét må erfaringen vise. Men normalt er det kun når træerne står med friske skud, at rådyrene er sultne efter dem.

Forhåbentlig betyder det, for os nyopdagede middel, at der kommer flere bloster i frugttræerne og dermed flere frugter.

Blomster i æbletræ
Blomster i æbletræ

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *