Indhegning til grise som lever på friland

Vi har brugt søndagen på at lave indhegning til grise. Om en uges tid skal vi hente to små grise, som er ved at være klar til at flytte hjemmefra.
Grise er nysgerrige og aktive dyr, der skal holdes forsvarligt inde. Vi vil ikke bruge vores sommer på at jagte to glade grise rundt i nabolaget. Så er der også ret strikse regler for, hvordan man skal lave indhegning til grise på friland.

Indhegning til grise.
Indhegning til grise.

Der er nogle forskellige muligheder for at lave en lovlig indhegning til grise. Vi har valgt at lave et yderhegn af dyrehegn, hvor der på indersiden et sat 3 strømførende tråde. Trådene bliver overvåget af en alarm, som blinker hvis spændingen bliver for lav.

Indhegning til grise.
Indhegning til grise.

Indhegningen er ca. 19 x 14 meter, altså små 270 m2 som vores kommende grise kan boltre sig på sommeren igennem.

Hjørnestolpe til grisehegn
Hjørnestolpe til grisehegn

Grisene kommer til at gå i en indhegning med masser af græs, ukrudt, samt lidt buske og træer som kan give skygge. Vi håber til gengæld at grisene vil stikke deres runde tryner godt ned i den fugtige jord, endevende hele herligheden og spise sig igennem alt det plante materiale de kan finde, over og under jorden. Fremtidsplanerne for området er, at det igen skal blive til køkkenhave. Da snerlerne har angrebet området, håber vi, at en hel sommer med konstant roden i jorden vil gøre det af med snerlerne. Ellers må vi have grise igen næste år.

Isolator på stolpe.
Isolator på stolpe.

Vi har ingen erfaring med at lave elhegn. Men der findes masser af god information på de forskellige hegnproducenters hjemmesider. Den største udfordring var af finde materialerne til den rigtige pris. For der er stor forskel på pris og kvalitet. Så vi endte med at købe materialerne 4 steder. Strømgiveren og alarmen blev købt hos hengslageret.dk Isolatorer, samlere og trådstammere blev købt ved DLG. Jerntråd, dyrehegn, jordspyd og jordkabel blev købt ved Harald Nyborg, og til sidst blev hegnspælene købt i Bauhaus.

Hegnet er 80 cm højt, der er ca. 3-4 meter imellem stolperne. Midterstolperne er Ø7×150 cm, hjørnestolperne er Ø12.
Stødtråden var nem at montere med ved hjælp af isolatorer, som skrues i stolperne ved hjælp af det medfølgende specialværktøj. Dyrehegnet var lidt mere besværligt, da terrænet er lidt kuperet. Så det var vanskeligt at stamme hegnet op, så det stod stramt både i toppen og bunden. Men det lykkedes nogenlunde. Måske bliver det nødvendigt at sætte nogle tentorpæle, så dyrehegnet ikke rammer stødtråden.

Nu skal vi bare have lavet en grisehytte som skal fores godt med halm, så er vi klar til at hente de to nye husdyr, som får travlt med at komme vores snerler til livs.

Snerler i græsset
Snerler i græsset

2 thoughts on “Indhegning til grise som lever på friland

 1. Hej.
  Jeg har et par spørgsmål til hegnet:
  1. Pælene har i købt hos Bauhaus – jeg kan se at samme størrelse er billigere andre steder – så er det pga kvaliteten?
  2. Er der stødtråd indvendig på lågen?
  3. Hvordan fungerer den alarm der er på stødgiveren?
  MVH

 2. Hej Karin
  1. Pælene er købt i Bauhaus da det var det billigste sted vi kunne finde dem. Jeg tror faktisk de var på tilbud. Der er nok ikke den store forskel på kvaliteten, om det er købt i jem&fix eller Bauhaus. Det skal bare være trykimprægneret klasse A.
  2. Ja, vi har sat stød tråd indvendigt på lågen. Den er så forbundet med hegnet via en et stykke tråd i en blød bue, så den ikke knækker. Lågen bør også laves så den ikke kan løftes af hængslerne, da grise har det med at sætte trynen under alt, og løfte.
  Det er en god ide at lågen åbner indad, og med anslag mod hele stolpen, så den ikke kan mases op.
  Vores grise har dog aldrig forsøgt at komme igennem lågen, nok på grund af stød tråden.
  3. Alarmen er blot en stor clips man sætter på en af trådene. Alarmen blinker, hvis spændingen falder. Så den skal placeres et sted hvor den er synlig, blinket er ikke så kraftigt.

  Håber det var svar nok, eller er du velkommen til at skrive igen.
  God fornøjelse med at lave hegn… 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *