Pelargonier bør beskæres efter en overvintring.

Hvis man har overvintret sine pelargonier fra sidste sommer, er det ved at være tid til at give dem en tur med saksen og evt. noget nyt jord.

Pelargonier overvintres bedst et køligt sted med 5-10 grader. Sådan et sted har vi ikke, og derfor overvintre vores i en vinduskarm ved stuetemperatur. Det resulterer i, at de vokser lidt hele vinteren. De bliver lidt ranglede, da de strækker sig efter det sparsomme lys. Men det lykkedes alligevel at få dem igennem vinteren, så de er klar til en ny sommer i haven.

Her midt i marts, skal pelargonierne klippes. Hvis de trænger, er det også nu de skal have lidt nyt jord eller en større potte. Det er ikke nødvendigt hver år.

Pelargonier klar til en ny sommer.
Pelargonier klar til en ny sommer.

Man kan klippe pelargonierne ned til 5 cm, hvis man ønsker at de skal være tætte. Alternativt er, at nøjes med at klippe lidt af toppen, hvis man ønsker sine planter mere krogede og med bare grene forneden. Når pelargonierne klippes, gøres det over et udadvendt skud, eller over et led. Er der blomsteranlæg, knibes de af, så planten ikke bruger kræfter på at blomstre, men i stedet bruger energien på at vokse.

Planterne beskæres over et udadvendt skud.
Planterne beskæres over et udadvendt skud.

De afklippede stængler kan bruges til at lave nye stiklinger. Enten ved at stikke dem i en lille vase med vand, eller ved at plante dem direkte i en potte med jord.

Det afklippede pelargonie kan bruges til nye stiklinger.
Det afklippede pelargonie kan bruges til nye stiklinger.

Planterne flyttes til en lys, gerne kølig, vinduskarm. De passes med vand, og når der begynder at komme nye knopper skal de have lidt næring. Pelargonierne kan igen flyttes ud i haven, sidst på foråret når nattefrosten er ovre.
Som med alle andre planter der flyttes ud, skal de langsomt tilvænnes det udendørs klima.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *