Berlinere, opskrift på vores yndlings julekage.

Berlinere eller Berliner Pfannkuchen, som de rigtigt hedder, er uden sidestykke den bedste julekage. Vores danske æbleskiver er skam også rigtig gode, men Berlinere er en klasse for sig. Specielt hvis de fyldes med god hjemmelavet hindbærsyltetøj. Så er det jul..

Advents Bord med frisklavede berlinere.
Advents Bord med frisklavede berlinere.

At lave Berlinere er faktisk ganske enkelt. De består af en sød gærdej, som rulles til små kugler. Kuglerne koges i olie, trilles i sukker og fyldes med syltetøj.

Nedenstående opskrift giver 10-12 lækre Berlinere, i en størrelse der er til at bide over.

Opskrift på Berlinere

  • 1 dl mælk.
  • 25 g gær.
  • 25 g blød smør.
  • 25 g sukker.
  • 1 æg fra havens høns.
  • 250 g hvedemel.
  • En halv tsk kardemomme, eller lidt mere efter min smag.
  • 1,5 liter olie. Alt efter grydens størrelse. (Vindruekerneolie eller rapsolie, bare den billige)
  • God Hjemmelavet hindbærsyltetøj, eller andet fyld efter dit ønske.

Mælken lunes til den er lillefinger varm, og gæren opløses i den lune mælk.

Tilsæt æg, smør og sukker. Rør det hele godt sammen.

Bland melet med kardemomme, og sigt det i dejen. Ælt det hele godt sammen, til det samler sig.

Gærdejen skal nu hæve ca. en time.

Dejen deles i 10-12 lige store klumper, og rul dem godt så de bliver kuglerunde. Læg dem på et stykke bagepapir, lad kuglerne hæve i ca. 20 minutter.

Berlinere klar til gryden.
Berlinere klar til gryden.

Imens opvarmes olien i en tykbundet gryde til den er ca. 180 grader. Brug evt. dit grill termometer til at kontrollere at temperaturen er korrekt.
Temperaturen er vigtig for et god resultat. For at undgå stegeos i køkkenet, koger vi vores Berlinere udenfor på verandaen i vores hotwok.

Dejkuglerne koges i den varme olie i ca. 2 min på hver side, til de er dejligt gyldenbrune.

Berlinere koges i hotwok.
De koges i hotwok.

Læg kuglerne på et sugende underlag, og rul dem hurtigst muligt i en masse sukker.

De skal rulles i masser af sukker.
De skal rulles i masser af sukker.

Nu kommer den største udfordring, at fylde berlinerne med syltetøj. Vi har, helt tilfældigt, en småkage sprøjte som kan bruges til at sprøjte fyldet ind i berlinerne. Det fungere fint, det er lidt nemmere hvis fyldet er lidt flydende.

Berlinere fyldes med hjemmelavet hindbær syltetøj.
Fyldes med hjemmelavet hindbær syltetøj.

Men fortvivl ikke, man kan sagtens dyppe dem i syltetøjet, som vi kender det med vores æbleskiver.

Så er det bare at servere de frisklavede og virkelig gode hjemmelavede Berlinere med en kop god varm kaffe.
Og husk – man kan sagtens spise æbleskiver om formiddagen og Berlinere om eftermiddagen.

Det er kun jul 2 måneder om året.

Hjemmelavede Berlinere med hindbærsyltetøj.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.