Friskbagte koldhævede morgenboller til hele weekenden.

Der er ikke noget bedre end friskbagte koldhævede morgenboller på bordet, både lørdag og søndag morgen. Det er faktisk ganske overkommeligt.

Når man bor langt ude på landet, er der langt til bageren søndag morgen. De traditionelle fabriks rundstykker fra fryseren, bliver også lidt kedelige i længden.

Det kræver kun en lille indsats at kunne spise lækre hjemmelavede friskbagte koldhævede morgenboller hele weekenden. Faktisk er indsatsen mindre end en tur til bageren.

Friskbagte koldhævede morgenboller lørdag og søndag morgen.
Friskbagte boller lørdag og søndag morgen.

 

Fredag aften laver vi en bolledej, det tager ca. 20 minutter, hvoraf de 15 min klares af røremaskinen. Dejen kommer i køleskabet, hvor den hæver hele natten, så den er klar til at blive bagt lørdag morgen. og faktisk er den lige så klar søndag morgen, hvis du kun bager halvdelen af dejen lørdag. Ja, dejen kan sagtens holde flere dage, hvis portionen er stor nok. Så længe dejen bare hygger sig køleskabet.

Opskriften får du her.

Opskrift på friskbagte koldhævede morgenboller.

Ret Morgenmad
Køkken Dansk
Forb. tid 8 timer
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 10 minutter
Samlet tid 1 time
Antal 12 Boller

Ingredienser

  • 5 dl Kold vand
  • 2 dl Surdej Vi bruger en Biga
  • 10 gram Gær
  • 10 gram Salt
  • 1 spsk God dansk honning
  • 100 gram Havregryn
  • 200 gram Grahamsmel
  • 300 gram Stenformalet hvedemel eller helt alm. hvedemel.

Sådan gør du

  1. Rør gæren ud i det kolde vand. Tilsæt surdej, salt og honning. 

  2. Sæt gang i røremaskinen. Tilsæt havregryn, grahamsmel og hvedemel. 
    Ælt dejen ved middel styrke i 10 min, derefter 5 min på fuld kraft. 

  3. Dejen skal være lind, uden af være flydende. Tilsæt mere hvedemel hvis dejen er for tynd. Når dejen er æltet færdig, sættes den i køleskabet natten over.

  4. Sæt bollerne på en bageplade med to skeer. Drys evt. lidt havregryn på bollerne for pynt. 
    Tænd ovnen på 250 grader, og lade bollerne hæve 10 min mens ovnen bliver varm. 

  5. Bag bollerne i 10 min ved 250 grader, og derefter 10 min ved 150 grader. 

Vi fordeler opgaven, så familiens B-menneske laver dejen fredag aften, og familiens A-menneske bager bollerne lørdag og søndag morgen. Det fungerer rigtigt godt, og ungerne er vilde med bollerne. Specielt med god hjemmelavet hindbærsyltetøj.

Det giver en rigtig god start på weekenden med friskbagte boller, og en god kop varm kaffe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *