Rådyr i vores frugttræer

Sidste år havde vi store problemer rådyr i frugttræer. De har desværre ikke glemt hvor godt de smager. De har være på besøg igen. Denne gang har de ikke kunne nøjes med de friske skud, men de har også været ret hårde mod nogle af stammerne på de unge frugttræer.
At miste er par skud og en enkelt gren, det kan et frugttræ godt klare. Men hvis barken på stammen bliver spist, så dør træet. Derfor må vi gøre noget ved problemet i år, hvis vi selv skal have glæde af vores frugttræer.

Gren spist af rådyr.
Gren spist af rådyr.

Det er svært at beskytte de friske skud mod at blive spist, med mindre vi hegner hele frugthaven inde med et 140 cm højt hegn. Det vil vi gerne undgå. Men stammerne er det mest sårbare og de kan beskyttes.
Man kan købe mange forskellige typer af beskyttelse, plantespiraler og beskyttelses net, som er fremstillet til formålet.

Barkskade på frugttræ efter rådyr.
Barkskade på frugttræ efter rådyr.

Vi valgte dog den lidt billigere løsning. 6 meter tagrende net fra jem&fix til 30 kr. og en håndfuld sorte strips, til at samle nettet om stammerne.  Det er lidt mere besværligt at montere end de færdige modeller. Men det tager ikke mange minutter pr. træ.

Beskyttet stamme på frugttræ.
Beskyttet stamme på frugttræ.

Tagrendenet er ikke helt så kraftigt, som det net der er beregnet til formålet. Men vi tror på det nok skal beskytte stammerne mod rådyrene. Det er også lidt pænere at se på, end de grønne plantespiraler der kan købes i havecentrene.

Spor efter rådyr.
Spor efter rådyr.

Det er ikke svært at se hvem synderen er, når de kommer ind gennem den våde kartoffelmark, og sætter dybe spor i den bløde jord.

Blomsterknop på et æbletræ.
Blomsterknop på et æbletræ.

Vi håber ikke de når at spise alle de nye skud i år. Der skulle gerne komme lidt frugt på træerne. Men det vigtigste er at træerne overlever. Det er kedeligt at plante et frugttræ, hvis det aldrig når at bære frugt.

Vi er kommet nærmere at holder rådyrene væk fra vores frugttræer, siden dette indlæg er skrevet. Læs evt. indlægget Rådyr i frugttræer – et middel der virker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.