Vores Køkkenhave

Vi har en køkkenhave. Ikke en stor flot køkkenhave med grøntsager i lange lige rækker, der kan forsyne os med grøntsager 6 måneder om året. Men en meget lille køkkenhave. Den begrænser sig faktisk til ca. 10 plante kasser og en lille kartoffelmark.

Det lyder jo ikke af meget når vi har 5000 m2 der kan graves op og dyrkes. Drømmen var da også en stor køkkenhave, da vi flyttede på landet. Men som så mange andre steder, er vi plaget af de kedelige dræbersnegle. Så snart det er varmt og fugtigt, så kommer de frem i stort antal. Derfor er drømmen om en stor køkkenhave sat lidt i bero. Om ikke andet kan dræbersnegle da dræbe lysten til at dyrke en køkkenhave.

Køkkenhaven 2015
Køkkenhaven 2015

Sidste år lavede vi en lille alternativ køkkenhave. Vi anskaffede os en del plante kasser, som blev plantet til, med det vi har allermest glæde af i løbet af sommeren. De blev placeret lige ved hovedøren, så det var nemt at hente ind i køkkenet. I kasserne var der forskellige salater, spinat, persille, bredbladet persille, lidt jordbær og masser af ærter. Kasserne blev placeret på nogle paller, så de var hævet over jorden, for at dræbersneglene ikke så nemt skulle finde vej til planterne. Med lidt ferramol, lykkedes det faktisk at dyrke lidt køkkenhave, uden de store problemer med dræbersneglene. Vi gentager det igen i år, planterne er i fuld gang i spirekasser og potter indenfor i varmen.

Vi har dog forsøgt os med en større køkkenhave. Foråret 2012 gravede vi, med god hjælp fra familien, et stort område med brændenælder op, for at laven en køkkenhave. Området ligger lidt lavt, så i vinterhalvåret er det oversvømmet en stor del af tiden. Men om sommeren er det masser af sol og fugtig jord. Så vi ryddede omårdet for grene og ukrudt. Det blev fræset godt igennem, og jævnet ud.

Brændenælde mark.
Brændenælde mark.

I løbet af en dag, var stykket forvandlet fra et ubrugeligt krat, til en lille mark med kartofler. Der blev også sat løg, plantet porrer og andre grøntsager. Som en lille uventet bonus, viste det sig at det er ret dejligt at sidder nede i “hullet” om aftenen. Der er dejligt læ og aftensol.

Ny_kartoffelmark
Ny kartoffelmark.

De første år gik det egentligt meget godt. Vi dyrkede nogle grøntsager som dræbersneglen ikke er så vilde med. Så vi høstede mange kartofler, løg, porrer og persille. Men kampen mod brændenælder og snerler, hvis rødder stadig lå findelt i jorden, gør at vi har valgt at give “kartoffelmarken” en pause. De næste par år får græsset lov til at taget over. Det bliver slået jævnligt med havetraktoren, i håbet om at snerler og brændenælderne bliver udpint. De ikke kan holde til at bliver slået ned hele tiden. Vi har dog stadig en lille stribe med kartofler, de skal bare hyppes en gang eller to, så klare de fint ukrudtet.

Vores lille kartoffelmark.
Vores lille kartoffelmark.

Der er ikke noget bedre en nye friskopgravede kartofler. Specielt hvis man kan få hjælp til at grave dem op.

Asger, 2 år, i gang med at grave nye kartofler op.
Asger, 2 år, i gang med at grave nye kartofler op.

Vi har stadig planer om en lidt mere omfattende køkkenhave. Det er trods alt ikke meget man kan dyrke i nogle få plante kasser, selvom det fungere rigtigt godt. Vi har planer om, at vi på et tidspunkt skal have nogle højbede, hvor vi kan lave nogle foranstaltninger mod sneglene. Om det bliver sneglekant, el-tråd eller en flok ænder, der skal holde dræbersneglene væk, det ved vi endnu ikke. Vores største problem med højbedene lige nu, er at finde en velegnet placering til dem. De skal jo have masser af sol, og placers så de passer ind i resten af haven. Så det går vi og tænker lidt over, imens vi bygger vores veranda.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *