Radon, vi tester vores hjem for den skadelige gasart.

Det er ikke længe siden vi hørte om radon første gang. En sundhedsskadelig luftart, der kommer fra jorden og trænger ind i vores hjem. Det lyder umiddelbart ikke rart, men vi er omgivet af farlige stoffer hele tiden, så radon er blot endnu en af de uundgåeligt kilder til en måske lidt tidligere død. Sammen med stearinlys, brændeovn, elektronik og alt andet som påvirker indeklimaet i vores hjem negativt.

Sponsoreret indhold

Vi bor i et gammelt hus, som langt fra er tæt. Hverken nedefra eller oppefra. (før vi fik nyt tag) Vi bor tilmed i et klasse 3 område, hvad angår radonkoncentration. Hvilket vil sige at 3-10% af husene i området har en radonkoncentration over 200 Bq/m3. Ved en koncentration over 100 Bm/m3 anbefales det at der laves tiltag for at mindske radonkoncentrationen i hjemmet.

Se hvilken radonområde du bor i.
Se hvilket radonområde du bor i.

Du kan se hvilket område du bor i på radonkortet her…. 

Vi har i noget tid overvejet om vi skulle teste vores hjem for radon. Det er jo ikke noget man mærker i hverdagen, så det er lidt svært at forholde sig til. Hvis det viser sig at der er en forhøjet radonkoncentration, er det mulig at lave nogle tiltag for at sænke radonniveauet. Men det er ofte ret dyrt at sikre et eksisterende hus mod radon. Viser en måling at koncentrationen er for høj, bliver vi nød til at gøre noget for at sænke niveauet. Hvis vi ikke testere må vi leve videre i uvished om vores hus måske er sundhedsskadeligt at bo i.
Så enten skal vi teste, og være villige til at gøre noget ved et eventuelt radon problem. Eller undlade at teste, og leve videre med uvisheden i baghovedet.

Vi tester…

Uvished gavner ikke nattesøvnen. Derfor har vi valgt at teste vores hjem for radon, i samarbejde med radimet.dk
Halvdelen af vores hus har støbt betongulv, her er der stor risiko for at der trænger radon ind via små sprækker i gulvet og langs installationer. Den anden halvdel har en lav krybekælder, her er risikoen mindre da luftcirkulationen under gulvet vil cirkulere eventuelle radon gasser ud i det fri.

Hvordan tester man sit hjem for radon?

Radon måles bedst i fyringssæsonen, fra 1. oktober til 30. April. I fyringssæsonen opvarmes vores huse, hvilket skaber et lille undertryk som gør at der er større risiko for at radon trænger ind. For at få et korrekt billede af niveauet i hjemmet er det bedst at teste i den periode hvor niveauet er højest, altså i fyringssæsonen.

Vi har bestilt 3 radonmålebokse hos radimet.dk. De 3 radonmålebokse skal placeres i de rum hvor vi opholder os mest. I vores tilfælde er det vores soveværelse, børnenes soveværelse og vores stue/køkken. Radonmåleboksene indeholder en sporfilm som over en længere periode på 60 dage, registrerer niveauet af radon. Der medfølge en udførlig vejledning til hvor i huset måleboksene skal placeres.

Radon måleboks
Radon måleboks

Inden målingen starter registrerer vi målingerne på radimet.dk, via et personligt login. Her skriver vi startdato, slutdato og placering af måleboksene. Hver måleboks har et unikt nummer, som registreret på den pågældende placering.

Registrering af radon målinger.
Registrering af radon målinger.

Efter måleperioden sendes måleboksene retur til et analyselaboratorium i England, i den medfølgende returkuvert. Her analyseres prøverne. Når resultatet for de enkelte målinger er klar kan de ses på den personlige side på radimet.dk

Nu er måleboksene placeret, så er det blot at vente de 60 dage til de skal sendes til analyse.

Hvis du er lige så spændt på resultatet som vi er, så tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

 

Hvis du vil vide mere om radon i hjemmet kan du se DR´s udsendelse om emnet.

DR Pengemagasinet: Giftige stråler koster

Vi har fået resultatet af vores test, du kan læse om svaret  her… 

4 thoughts on “Radon, vi tester vores hjem for den skadelige gasart.

  1. Hej. Jeg skal afslutte mine målinger nu, men jeg har glemt min adgangkode så jeg kan ikke gå ind og skrive slut dato. Kan i hjælpe mig.
    Venlig hilsen Lis Kirk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.