Nye vinduer – valg, bestilling og montering

Vores hus trænger til nye vinduer. Da vi flyttede ind for 8 år siden trængte de fleste af vinduerne vil en kærlig hånd. To af dem var så medtaget, at de skulle udskiftes. Det skal de stadig. Men vi har valgt at prioritere vores tid på at vedligeholde de vinduer der kan renoveres. De har fået en omgang maling, nye glasliste og råddent træ er udskiftet med frisk.
Men nu skal de to vinduer endelig skiftes. De er efterhånden så rådne, at man kan trykke en skruetrækker lige igennem rammen.

Rådne vinduer
De nye vinder er tiltrængt.

Sponsoreret indhold

Valg af nye vinduer

Det kan være en jungle at finde de rigtige vinduer, og den rigtige vinduesleverandør.
For os er det vigtigt, at vi beholder husets nuværende stil. Derfor var det ikke svært at vælge dannebrogsvinduer igen, selv om det var fristende at vælge en vinduetype som giver mere lys i huset og bedre udsyn. Dannebrogsvinduer er også ret dyre, i forhold til mere simple vinduer.
Når typen er valgt, skal der vælges materialer. Trævinduer er klart de pæneste, der er flere detaljer og de ser mere naturlige ud i deres design. Men trævinduer skal vedligeholdes. De skal males hvert 5-7 år, og med dannebrogsvinduer er det en kæmpe opgave. Så vores valg faldt på Træ/Alu, da der er meget mindre vedligehold. Den udvendige side af vinduet er inddækket af aluminiumsprofiler, som ikke nedbrydes på samme måde som træ, når de udsættes for sol og fugt. Indersiden er helt den samme, som ved et trævindue.
Vindues glasset skal der også tages stilling til. Vi valgte 3-lags superlavenergi glas, ingen grund til at vælge andet. Det koster kun ganske lidt ekstra. Man skal lige være opmærksom på farven på termorudens indvendige liste. I dag er de fleste sorte eller hvide, men på ældre vinduer er de blanke. Så hvis vinduerne skal monteres sammen med ældre vinduer med blanke lister, er det måske værd at vælge blanke lister på det nye vinduer også. Så det hele passer sammen.

Der er stor forskel på kvalitet og pris hos de forskellige vindues leverandører. Så det betaler sig at gøre sit forarbejde grundigt, inden vinduerne bestilles. Vi undersøgte flere leverandører, både ved at finde omtale på nettet og trustpilot. Men det der i sidste ende gjorde, at vi valgte at købe vores vinduer hos Vinduesgrossisten.dk var et besøg i deres show-room ved Aalborg. Her fik vi mulighed for at se design og finish på vinduerne, samt tale med en sælger om forskellige løsninger og muligheder. Vinduerne hos Vinduegrossisten.dk havde en rigtig fin finish og designet på deres udvendige aluminiums profiler er pænt. Profilen er lavet så det ligner, at der er glaslister omkring ruden. Det syntes vi giver et mere naturligt udseende, end en helt glat profil.

Profil på træ/alu vinduer.
Profil på træ/alu vinduer.
Indvendig finish på vinduerne.
Indvendig finish på vinduerne.

Bestilling af nye vinduer

Inden man kan bestille sine nye vinduer, skal der måles op. Det er ikke svært, men en fejl kan selvfølgelig blive dyr. Så kontroller hellere dine mål en ekstra gang, inden du bestiller. Når du måler op til dine vinduer er det vigtigt, at du finder karmmålet, da det er karmmålet du skal bruge, når du bestiller dine nye vinduer. Karmmålet er hulmålet fratrukket 2,5 cm. Du kan finde en mere detaljeret opmålingsguide hos Vinduesgrossisten.dk – Den er lige her…

Hvordan man bestiller sine vinduer afhænger af hvilken leverandør man vælger. Nogle skal bestilles igennem en håndværker eller en tømmerhandel, andre kan bestilles direkte på leverandørens hjemmeside. Hos Vinduesgrossisten.dk er det meget nemt at bestille sine vinduer. Man bliver guidet igennem købet fra start til slut, og prisen bliver hele tiden opdateret, efterhånden som man tager sine valg. Det er rigtigt nemt og overskueligt, hvilket var endnu en grund til, at vi valgte at handle hos Vinduesgrossisten.dk.

Bestilling hos Vinduesgrossisten.dk
Bestilling hos Vinduesgrossisten.dk

Når vinduerne er bestilt kommer det mest spændende… Bliver de leveret til aftalt tid og er vinduerne som forventet.
Vores vinduer ankom som forventet. Kvaliteten og finishen var også helt som forventet.
Vinduerne var pakket forsvarligt på en palle, og vi fik god information fra fragtfirmaet om leveringen.

De nye vinduer blev leveret en fredag, klar til montering i weekenden.
De nye vinduer blev leveret en fredag, klar til montering i weekenden.

Montering af nye vinduer

Der er faktisk rigtigt nemt at montere sine nye vinduer selv. Udfordringen kommer først, når der skal fuges og laves det sidste finish.
Når du modtager din nye vinduer, skal du som det første sikre dig, at de ikke har transportskader, samt at de leverede vinduerne er som du forventer. Når først de er monteret, er det vanskeligt at reklamere over eventuelle produktionsfejl. Inden du afmonterer det gamle vindue, er det en rigtig god ide at kontrollere dine måle endnu engang.

Når du afmonterer det gamle vindue, er det en god ide at tage ruderne ud først. Så vinduet ikke er så tungt at demontere.
Derefter skæres fugen op hele vejen rundt om karmen, både udvendigt og indvendigt. Karmen kan nu skæres i mindre stykker, det gøres nemmest med en bajonet sav. Hvis der er brugt karmskruer, kan disse også skæres over med en bajonetsav. Når det gamle vindue er fjernet, skal vindueshullet rengøres og alle gamle fuger fjernes. Det gøres nemt med en skarp hobbykniv. Fugerne kan ikke fjernes helt, men den nye fuge kommer til at dække over de gamle. Nu er hullet klar til det nye vindue.

Fugerne skæres igennem hele karmen rundt, på begge sider.
Fugerne skæres igennem hele karmen rundt, på begge sider.
Karmen kan saves i mindre stykker, så den er nemmere at fjerne.
Karmen kan deles i mindre stykker, så den er nem at fjerne.
Murhullet er klar til nye de nye vinduer.
Murhullet er klar til nye de nye vinduer.

Det er vigtigt, at det nye vindue klodses rigtigt op. Det afhænger meget af vinduestypen, men som udgangspunkt skal de klodses op under de nederste hjørner, og under lodposter. Når vinduet er løftet på plads, bruges der kiler til at fastholde vinduet midlertidigt. Inden vinduet skrues fast, skal vinduet være i lod og vatter. Det er også en god ide at kontrollere at vinduer sidder som forventet, set indefra, inden det skrues fast.

Montering af nye vinduer
Det nye vindue monteres midlertidig med kiler.

Normalt kan man skrue sine vinduer fast i mursten med karmskruer. I vores hus er der isolering imellem ydervæg og indervæg, også i vindueshullet. Så der er ikke mulighed for at bore karmskruer ind i noget der kan holde. De gamle vinduer var monteret udelukkende med byggeskum. Det gav anledning til en god lang kaffe- og tænkepause.
Løsningen blev lidt utraditionel, med at skrue nogle søm-plader fast i indermuren. Karmen blev så skruet fast i søm-pladerne med en karmskrue. Det holder rigtigt fint, men der blev suppleret med lidt byggeskum for en sikkerheds skyld. Der er både første og sidste gang jeg bruger byggeskum, der er noget man efter min mening bør undgå. D

et er svær at styre og suger fugt hvis det ikke bruges rigtigt.

Når karmen er monteret, sættes vinduerne i, og det kontrolleres, at de alle lukker ordentligt.
Kilerne kan nu fjernes og hulrummet imellem karm og mur stoppes med isolering.

Fugning af vinduer

Det sværeste ved at montere vinduer er helt klar at lave nogle pæne fuger. Der er flere muligheder for at lave fuger. Man kan bruge fugebånd, gummifuge eller mørtelfuge. Vi valgte en gummifuge med sand som finish.
Inden fugningen skal der stoppes fugebagstop inde i mellemrummet imellem karm og mur. Fugebagstoppet skal sidde stabilt i hele fugen ellers er det vanskeligt at lave en pæn gummifuge. Når det er aluvinduer er det vigtigt, at fugen ligger bag aluprofilen, så luften kan cirkulere imellem aluprofilen og trævinduet. Der lægges en jævn gummifuge, som presses og glittes med en fugepind. Når fugen er pæn og ensartet hele vejen ned kan der kastes sand på fugen, så den ligner en mørtelfuge. Sandet der bruges er ovntørret kvartsand, det er fri for støv så det binder bedre på fugen.
Det er ikke nemt, men det kan lade sig gøre at lave en fornuftig fuge selv. Hvis det var flere vinduer er skulle fuges, havde jeg nok brugt en fugemand. De laver nogle rigtigt flotte fuger, på meget kort tid.

Gummifuge med sand
Gummifuge med sand

Indvendigt skal der også fuges. I vores gamle hus, som har nogle ret ujævne vindueshuller, er det nogle ret brede fuger, der skal til for at lave en ordentlig finish. Det er vigtigt at bruge en fugemasse som kan males efterfølgende, og af en ordentlig kvalitet så fugen ikke sprækker, når den tørrer. Også indvendigt har vi kastet sand på fugerne, for at få overfladen til at ligne de vandskurede vægge, når de bliver malet.

Det gamle dannebrogsvindue.
Det gamle dannebrogsvindue.
Det pynte gevaldigt med nye vinduer.
Det pynte gevaldigt med nye vinduer.

Nu er de gamle vinduer udskiftet med nye flotte og energirigtige vinduer fra Vinduegrossisten.dk. Vi er rigtig glade for vinduerne, de har et flot design og finish. Så nu kan vi bruge tiden fremover på at drikke varm kaffe, i stedet for at male vinduer…

Vil du ikke skifte dine vinduer selv? Så kan du få 3 uforpligtende tilbud på udskiftning af dine vinduer hos 3byggtilbud.dk 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *