Løbeænder i haven, slut med dræbersnegle.

For nogle måneder siden besluttede vi os for, at vi ville have løbeænder i haven. Vi har overvejet det før, da vi har ret mange dræbersnegle. Men de sidste par år har de ikke været et voldsomt problem. Måske fordi vi har valgt at begrænse vores køkkenhave meget og formentlig også fordi vi har haft hønsene gående i haven. Men for nogle måneder siden, var der igen rigtig mange dræbersnegle. Vi har ikke mærket til dem i foråret. De planter de normalt plejer at være hårde ved, har de ikke spist. Men pludseligt efter lidt regn og varme kom de frem. Masser af dem.

Derfor besluttede vi at prøve med løbeænder. Vi fik hurtigt bestilt nogle ællinger, som vi kunne afhente når de var varmefri, i starten af juni.

Ællinger ligger i græsse og slapper af.
Ællinger ligger i græsse og slapper af.

Ællingerne blev afhentet hos en ældre herre, på en gård på Djursland. Han havde 3 længer fyldt med alle former for fjerkræ. Masser af racehøns og ænder. Efter en længere og meget hyggelige rundvisning, kunne vi vende bilen hjemad med 4 løbeællinger.

De første dage gik ællingerne i en lille midlertidig indhegning om dage, om natten blev de lukket ind i havehuset i sikkerhed for ræven.
Allerede efter 2 dage fik de lov at løbe frit, da de opdagede at maskerne i hegnet var ret store, og nemme at komme igennem. Men de blev i haven, og sammen aften gik de helt selv ind for natten. Så nemme har vores høns aldrig været.

Siden er de blot blevet lukket ud om morgenen og ind om aftenen. De har mulighed for at bade og skylle deres næb i en bed-roller, hvor vi skifter vandet dagligt. Derudover får de en håndfuld hønsefoder eller grisefoder, når de andre dyr alligevel skal fodres.

Vores løbeænder lever til fulde op til deres gode ry, om at spise dræbersnegle. Flere gange om dagen patruljere de vores 5000 m2 store have, og finder masser af snegle og andre lækre ting. Der bliver dog stadig længere og længere imellem sneglene, så det er meste i læhegn og hækken ud mod markerne de finder dræbersneglene nu.

Løbeænder er et hyggeligt og nemt dyr at holde. De kræver ikke det store. Et sted de kan gå i ly for vejr og vind, sikkerhed for rovdyr, samt et sted hvor de bade og skylle næbbet. Og så selvfølgelig lidt foder, som supplement til dræbersnegle menuen.

Ænderne i deres bad, som de benytter flere gange dagligt.
Ænderne i deres bad, som de benytter flere gange dagligt.

Løbeænder kan ikke flyve, og kan derfor holdes bag et lavt hegn. Så det er nemt at hegne dem inde, eller ude, hvis der er områder i haven der skal være andefri. Fx i køkkenhaven om sommeren. De gør ikke nogen særlige skade på havens planter, men salat, persille, spinat og andre lækre sager kan de ikke holde næbbet fra. Så har man en køkkenhave bør de nok hegnes ude af den.

Desuden må løbeænderne ikke gå sammen med hønsefugle, pga. smittefare for fugleinfluenza.

Løbeænder gør klar til dræbersnegle patrulje.
Løbeænder gør klar til dræbersnegle patrulje.

 

Mere om løbeænder

Der findes er par gode sider, hvor du kan læse lidt mere om at holde ænder. Artiklen Næbet sneglekontrol på havenyt.dk og artiklen Dræbersnegle og ænder på fjerkrae.dk

Der er selvfølgelig forskel på hvilke ænder man er heldig at få købt. Men vi er meget positivt overraskede over vores 4 løbeænder. De går altid rundt i haven som en lille flok. De er meget stille, rolige og tillidsfulde. Uden at være nærgående. Og så klatter de ikke så meget som fritgående høns, måske fordi de foretrækker at skide i deres badevand.

Ællinger af løbeænder hviler i solen.
Ællingerne hviler i solen.

Løbeænder skulle tilmed være gode æglæggere. Hvis de viser sig at være rigtigt, vil vi overveje om løbeænderne skal være de eneste fjerkræ vi har.

Andre midler mod dræbersnegle

Har du ikke mulighed for at have løbeænder i dine have, så findes der andre gode midler mod dræbersnegle. Vi bruger Ferramol i vores højbede eller krukker, hvis vi ser spor efter dræbersnegle. Du kan også bruge Ferramol i køkkenhaven, hvis du hegner løberænderne ude af den del.

Du kan finde gode midler til bekæmpelse af dræbersnegle her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *