Radon – Vi har testet vores hjem.

Det er ikke længe siden vi hørte om radon første gang. En sundhedsskadelig luftart, der kommer fra jorden og trænger ind i vores hjem. Det lyder umiddelbart ikke rart, men vi er omgivet af farlige stoffer hele tiden, så radon er blot endnu en af de uundgåeligt kilder til en måske lidt tidligere død. Sammen med stearinlys, brændeovn, elektronik og alt andet som påvirker indeklimaet i vores hjem negativt.

Sponsoreret indhold

Vi bor i et gammelt hus, som langt fra er tæt. Hverken nedefra eller oppefra. (før vi fik nyt tag) Vi bor tilmed i et klasse 3 område, hvad angår radonkoncentration. Hvilket vil sige at 3-10% af husene i området har en radonkoncentration over 200 Bq/m3. Ved en koncentration over 100 Bm/m3 anbefales det at der laves tiltag for at mindske radonkoncentrationen i hjemmet.

Se hvilken radonområde du bor i.
Se hvilket radonområde du bor i.

Du kan se hvilket område du bor i på radonkortet her…. 

Vi har i noget tid overvejet om vi skulle teste vores hjem for radon. Det er jo ikke noget man mærker i hverdagen, så det er lidt svært at forholde sig til. Hvis det viser sig at der er en forhøjet radonkoncentration, er det mulig at lave nogle tiltag for at sænke radonniveauet. Men det er ofte ret dyrt at sikre et eksisterende hus mod radon. Viser en måling at koncentrationen er for høj, bliver vi nød til at gøre noget for at sænke niveauet. Hvis vi ikke testere må vi leve videre i uvished om vores hus måske er sundhedsskadeligt at bo i.
Så enten skal vi teste, og være villige til at gøre noget ved et eventuelt radon problem. Eller undlade at teste, og leve videre med uvisheden i baghovedet.

Vi tester…

Uvished gavner ikke nattesøvnen. Derfor har vi valgt at teste vores hjem for radon, i samarbejde med radimet.dk
Halvdelen af vores hus har støbt betongulv, her er der stor risiko for at der trænger radon ind via små sprækker i gulvet og langs installationer. Den anden halvdel har en lav krybekælder, her er risikoen mindre da luftcirkulationen under gulvet vil cirkulere eventuelle radon gasser ud i det fri.

Hvordan tester man sit hjem for radon?

Radon måles bedst i fyringssæsonen, fra 1. oktober til 30. April. I fyringssæsonen opvarmes vores huse, hvilket skaber et lille undertryk som gør at der er større risiko for at radon trænger ind. For at få et korrekt billede af niveauet i hjemmet er det bedst at teste i den periode hvor niveauet er højest, altså i fyringssæsonen.

Vi har bestilt 3 radonmålebokse hos radimet.dk. De 3 radonmålebokse skal placeres i de rum hvor vi opholder os mest. I vores tilfælde er det vores soveværelse, børnenes soveværelse og vores stue/køkken. Radonmåleboksene indeholder en sporfilm som over en længere periode på 60 dage, registrerer niveauet af radon. Der medfølge en udførlig vejledning til hvor i huset måleboksene skal placeres.

Radon måleboks
Radon måleboks

Inden målingen starter registrerer vi målingerne på radimet.dk, via et personligt login. Her skriver vi startdato, slutdato og placering af måleboksene. Hver måleboks har et unikt nummer, som registreret på den pågældende placering.

Registrering af radon målinger.
Registrering af radon målinger.

Efter måleperioden sendes måleboksene retur til et analyselaboratorium i England, i den medfølgende returkuvert. Her analyseres prøverne. Når resultatet for de enkelte målinger er klar kan de ses på den personlige side på radimet.dk

Når er måleboksene placeret, så er det blot at vente de 60 dage til de skal sendes til analyse.

Hvis du vil vide mere om radon i hjemmet kan du se DR´s udsendelse om emnet.

DR Pengemagasinet: Giftige stråler koster

Resultatet af vores radontest.

Da vi havde indsendt vores radontest, fik vi efter et par uger en mail fra Radimet, vores 3 måleresultater var klar. Vi fik logget ind på www.Radimet.dk for at se vores resultat.

Målinger klar hos Radimet.
Målinger klar hos Radimet.

Resultatet var ikke lige hvad vi havde håbet. Niveauet var forhøjet, faktisk en del forhøjet. De 3 målinger lå på henholdsvis 182, 259 og 212 Bq/m3. Da to af målingerne ligger over 200 Bq/m3 skal vi have gjort noget seriøst ved problemet.

Resultat af radon test
Resultat af radon test

Vi må nok også indrømme at vi ikke er gode til at få luftet ud, flere gange dagligt, som man bør. Og i testperioden har vi med vilje luftet endnu mindre ud, for at få en “worst case” måling. Så vores første tanke var naturligvis, om grundig udluftning 2 gange dagligt ville reducere mængde af radon i vores hjem. Derfor har vi købt en digital radonmåler. Så kan vi løbende følge radon niveauet i huset, og måske afklare hvad der påvirker niveauet af radon. En digital måler er dog ikke egnet til at måle det langvarige niveau af radon i hjemmet. Der skal man få målt niveauet gennem en længere periode med radonmålebokse, flere steder i hjemmet. Da niveauet svinger meget, og det er den langvarige påvirkning man skal måle.

Airthings Wave – Digital Radon måling.

Radon måleren er af typen Airthings Wave. Den måler radon niveauet kontinuerligt. Den måler også temperatur og luftfugtighed.  Med et vink med hånden foran måleren, får man en indikering af det aktuelle niveauet, da den lyser grøn hvis niveauet er under 100 Bq/m3, gul hvis niveauet er over 100 Bq/m3 eller rød hvis niveauet er over 150 Bq/m3.

Airthings Wave
Airthings Wave

Med app’en til Airthings Wave kan man via sin telefon følge niveauet. Appen henter måledata fra Airthings Wave via bluetooth. Det giver et godt indblik i hvordan niveauet af radon svinger. Og det svinger rigtigt meget. Den seneste uge har det ligget fra 49 til 315 Bq/m3.

Radon Airthings Wave
Radon måling med Airthings Wave

Vi kan ud fra målingerne konkludere at grundig udluftning flere gange dagligt hjælper, men det gør det ikke alene. Niveauet er stadig for højt i perioder. Det lader til at niveauet stiger voldsomt når vi bruger vores brændeovn, hvilket giver god mening da en brændeovn bruger rigtig meget luft. I vores hus vil en stor del af den lufte komme igennem gulvet fra vores lave krybekælder, og dermed indeholde en stor del radon. Så nu vil vi følge niveauet af radon nøje, når der er gang i brændeovnen.
Vi vil helt klart ned under et gennemsnit niveau på 100 Bq/m3 i fyringssæsonen. Derfor har vi taget kontakt til et firma der kan vejlede os i hvordan vi bedst får reduceret niveauet af radon i vores hjem.  Der er flere muligheder for at reducere radonniveauet. Radonsug, ventilering/genvex eller måske en radonmembran. Vores hus er fra 1924 og renoveret løbende, med flere forskellige gulvkonstruktioner. Derfor er radonsug måske ikke den mest oplagte løsning. Men vi håber en konsulent uddannelse i radonrenovering kan komme med nogle gode råd til hvordan vi gør det bedst.

Der findes en liste over firmaer med efteruddannelse i radonrenovering her…. 

Godt vi fik det testet…

Selv om resultatet selvfølgelig er lidt ærgerligt, og vi nu bliver nødt til at gøre noget ved problemet. Så er vi rigtig glade for at vi har fået målt niveauet. Jo før der bliver gjort noget ved problemet, jo bedre for os og vores børn. Det er den langvarige påvirkning af radon der kan øge risikoen for lungekræft. Så de 6 år vi har boet i huset indtil videre øger nok ikke risikoen meget, men hvis vi først gør noget ved problemet om 10 år er risikoen selvfølgelig større.
Hvis vi på et tidspunkt ønsker at flytte, og huset skal sælges vil det også være rigtigt godt, at der er taget hånd om problemet. Vi kunne ikke finde på at købe et hus, uden at der fremlægger en radontest. Sådan er der nok mange der tænker ved huskøb i dag.

Så vil tiden vise om det er haven der skal graves op til radonsug, lofterner det skal brækkes ned til genvex eller gulvene der skal brydes op til radonmembran. Det bliver aldrig kedeligt at bo i et gammelt hus på landet… Vi må huske at sætte pris på kaffepauserne!!

4 thoughts on “Radon – Vi har testet vores hjem.

  1. Hej. Jeg skal afslutte mine målinger nu, men jeg har glemt min adgangkode så jeg kan ikke gå ind og skrive slut dato. Kan i hjælpe mig.
    Venlig hilsen Lis Kirk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *