Vintergækker kan nemt flyttes, på det rigtige tidspunkt.

Vi skal flytte nogle vintergækker.

Samme år som vi flyttede ind i huset, nedlagde vi et rosenbed midt i vores græsplæne. Bedet måtte vige pladsen for mere græs og mindre lugning. Alle roserne blev flyttet, for senere at blive givet væk. Bedet blev jævnet og der blev sået græs.
Næste forår viste det sig, at der var mere end roser i bedet. Der var massere af vintergækker, som nu myldrede op i det nye stykke græsplæne. Det er meget fint med vintergækker i græsplænen. Hvis de skal overleve kræver det, at man holder igen med græsslåmaskinen til planterne har samlet nok energi i deres løg til at blomstre igen næste forår. Derfor skal man vente med at slå græs, hvor der er løgplanter, til løgplanterne er visnet ned.

Vintergækker i græsplænen.
Vintergækker i græsplænen.

Da vintergækkerne står midt i græsplænen, ser det træls ud, at græsset ikke bliver klippet, langt ind i foråret. Derfor har vi valgt at flytte vintergækkerne til et sted uden græs, hvor vi får mere glæde af dem og de får bedre mulighed for at brede sig endnu mere.

Opgravede vintergækker, klar til deres nye placering.
Opgravede vintergækker, klar til deres nye placering.

Vintergækker kan flyttes

Vintergækkerne kan flyttes når de er i blomst. Det gør det nemmere at finde dem. Man graver blot hele klumpen op, flytter til den nye placering, planter og vander. Er det en tør periode af foråret, skal de flyttede planter selvfølgelig vandes jævnligt.

Ny placering, hvor de kan stå i fred for plæneklipperen.
Ny placering, hvor de kan stå i fred for plæneklipperen.

Hvis man vil dele sine vintergækker, gøres det bedst når de er afblomstret. Men ellers er fremgangsmåden det samme, som når de flyttes.

Nyindkøbte løg af vintergækker sættes, som andre løgplanter, i september. De sættes i 5-7 cm dybde.

Husk der findes rigtig mange forskellige sorter. Så vil du have nye planter, er det værd at overveje lidt forskellige sorter til haven.

Du kan finde et bredt udvalg af blomsterløg hos plantetorvet.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *