Pelargonier bør beskæres efter en overvintring.

Pelargonier kan sagtens overvintres. Så slipper du for at købe nye planter hvert forår. Det gavner både din pengepung og miljøet at passe godt på de planter vi køber.

Pelargonier overvintres bedst et køligt sted med 5-10 grader. Sådan et sted har vi ikke, og derfor overvintre vores i en vinduskarm ved stuetemperatur. Det resulterer i, at de vokser lidt hele vinteren. De bliver lidt ranglede, da de strækker sig efter det sparsomme lys. Men det lykkedes alligevel at få dem igennem vinteren, så de er klar til en ny sommer i haven.

Midt i marts, skal pelargonierne klippes. Hvis de trænger, er det også nu de skal have lidt nyt jord eller en større potte. Det er ikke nødvendigt hver år.

Beskære pelargonier
Pelargonier klar til en ny sommer.

Man kan klippe pelargonierne ned til 5 cm, hvis man ønsker at de skal være tætte. Alternativt er, at nøjes med at klippe lidt af toppen, hvis man ønsker sine planter mere krogede og med bare grene forneden. Når pelargonierne klippes, gøres det over et udadvendt skud, eller over et led. Er der blomsteranlæg, knibes de af, så planten ikke bruger kræfter på at blomstre, men i stedet bruger energien på at vokse. Brug en god plantesaks når du beskærer dine planter.

Planterne beskæres over et udadvendt skud.
Planterne beskæres over et udadvendt skud.

De afklippede stængler kan bruges til at lave nye stiklinger. Enten ved at stikke dem i en lille vase med vand, eller ved at plante dem direkte i en potte med jord.

Det afklippede pelargonie kan bruges til nye stiklinger.
Det afklippede pelargonie kan bruges til nye stiklinger.

Planterne flyttes til en lys, gerne kølig, vinduskarm. De passes med vand, og når der begynder at komme nye knopper skal de have lidt næring. Her bruger jeg gødningstabletter, så er planten forsynet med næring hele vækst sæsonen, så jeg skal kun tænke på at vande.  Pelargonierne kan igen flyttes ud i haven, når nattetemperaturen er over 10 grader.
Som med alle andre planter der flyttes ud, skal de langsomt tilvænnes det udendørs klima.

2 thoughts on “Pelargonier bør beskæres efter en overvintring.

 1. Jeg læser flere steder, at man kan klippe sine pelargonier ned til 5cm. Men der skal vel være lidt blade tilbage som på dit billede ??? Jeg vil være meget glad for lidt ekspertviden

  1. Hej Lone
   Jeg er ikke ekspert, men jeg vil gerne svare alligevel. 🙂
   Det kommer an på hvordan du gerne vil forme dine pelargonier. Hvis du gerne vil forynge dem helt, og have en ny tæt vækst, kan du klippe dem ned til ca. 5 cm. Selvom der ikke er blade på de nederste 5 cm, skal planten nok sætte nye skud og blade, så længe planten er sund og livskraftig. Det tager selvfølgelig mere energi fra planten, og den vil være længere om at komme i blomst, hvis den skæres helt ned.
   Hvis planterne er hurtige til at sætte blomsterknopper, kan det være en god ide at knibe de første af. Så bruger planten mere energi på at vokse sig stor og flot, frem for at blomster tidligt.
   Håber du kan bruge svaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *