Da vi overtog vores lille landsted 1. maj 2011, var der allerede planer om at holde bier i haven.
Faktisk var den første bifamilie købt, og var klar til afhentning så snart vi overtog huset.
Jeg havde i månederne forinden deltaget i et begynderkursus i biavl, som blev afholdt af Danmarks Biavlerforening. Da jeg startede på kurset vidste jeg intet om bier eller biavl. Men jeg var fascineret af biernes liv, og med planer om mange frugttræer og buske i haven, var det oplagt at holde bier.
I starten var jeg ikke interesseret i at lave honning, jeg ville kun have bierne for interessen og bestøvningen. Men jo mere man ved om honning og bier, jo bedre smager den honning bierne laver. Derfor blev der også slynget honning, allerede det første år.
Det startede med en bifamilie der første år. Året efter havde jeg 3 bifamilier. Næste år var der 6 bifamilier.
Med små børn i haven blev det for mange, så bierne blev flyttet til et lille økologisk landbrug længere ude af vejen. Det blev til meget honning og god honning. Men i løbet af sommeren kom jeg bagefter med at passe bierne. Tiden var ikke til det, med 2 små børn. Derfor valgte jeg året efter at sælge de fleste af mine bier.
Jeg beholdt en familie som jeg flyttede hjem i haven igen.
Nu er jeg tilbage til udgangspunktet. Jeg har en bifamilie som jeg hygger mig med at passe.
Der er stadig masser af bier til at bestøve havens frugter og blomster. Jeg laver ingen honning, tager kun et par rammer som vi spiser som tavle honning, resten beholder bierne.
Jeg drømmer stadig om flere bier og mere honning. Men det må bliver når tiden igen er til det.
Har du bier i haven, eller overvejer du at få det?