Blåbær – rigtig beskæring giver flere bær.

Du behøver som udgangspunkt ikke beskære dine blåbærbuske. Det kan dog give god mening at beskære planterne når de er 5 år eller ældre.

God modne blåbær.
Dejlige store modne blåbær.

Hvordan beskæres blåbær?

Blåbær beskæres ved, at man fjerner de ældste grene på planter der er 5 år eller ældre. Grenene klippes ved plantens basis, altså helt nede ved jorden. Derved vil planten lave nye friske skud, som vil bære bær efter 2-3 år. De yngre grene har en større bærsætning end gamle grene. Derfor er det en god ide at fjerne de ældste grene, med nogle års mellemrum. Det er vigtig man ikke fjerner for meget, da det vil gå ud over bærhøsten. Hvis du er i tvivl, så vent til næste år.
Det er også en god ide er fjerne de grene der ikke vokser opret, da blåbærrene alligevel vil ligge på jorden inden de er modne.

Brug en god beskæresaks når du klipper de kraftige grene.

Kæmpe Blåbær
Kæmpe Amerikanske Blåbær

Blåbærplanterne skal beskæres i det tidelige forår, men aldrig i frostvejr. Det kan passende gøres samtidig med at hindbærplanterne beskæres. Når du alligevel er i gang med havearbejdet i bærhaven. I samme omgang kan jorden under blåbærbuskene dækkes med dækbark.  Det holder på fugtigheden i jorden, giver en god surhed som blåbærplanterne trives godt i. Så fungere det som jorddække mod ukrudt.

Blomst bærbusk
Blåbær blomst

Gødning af blåbærplanter

Beskæring af blåbær planterne sikre at planten er i bedst muligt stand, til at give mange og gode bær. Men planten har også brug for næring for at lave en god bærsætning. Derfor er det en gode ide at gøde planten med surbundsgødning 2-3 gang i løbet af sommeren. Det sikre en god vækst af planten, og dermed flere grene med en god bærsætning.

 

Beskæring af blåbær
Beskæring af blåbær giver flotte bær.

Placering af blåbærplanter

Vi har haft vores blåbærplanter i en del år efterhånden. De er alle forskellige blåbærsorter, men sorter der giver store bær. De blev købt da vi havde vores kolonihave, hvor de stod de i krukker. Men de nåede aldrig rigtig at give blåbær. Da vi flyttede på landet, tog vi planterne med og plantede dem lidt impulsivt. De begyndte at give masser af bær, til glæde for fuglene, men ikke for os. Så vi valgte at flytte dem igen, om til vores øvrige bærbuske. Her er der mere åbent, og færre gemmesteder for havens bærglade fugle. Det var en stor succes. Så nu kan vi nyde masser af dejlige blåbær, direkte fra buskene, som efterhånden er ved at være ret store.

Vores blåbær er uden tvivl de bær vi har mest glæde af. Det er ikke krævende planter, og de får ingen sygdomme. De giver bare masser af dejlige bær igennem hele sensommeren og efteråret. I tørre perioder kan det være nødvendigt at vande blåbærplanterne. Planterne kan tage langvarig skade hvis de tørrer ud.

Hvis du vil købe flere blåbærplanter, finder du et rigtigt godt udvalg af blåbærplanter hos plantetorvet.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *