Rådyr i frugttræer – et middel der virker.

Rådyr i frugttræer, er et problem igen i år. Bedst som alle de nye skud stod mest spændstige, kom rådyrene forbi.
I bedste fald spiser rådyrene de friske skud, og i værste fald spiser de alle frugttræernes friske skud og brækker grene af træerne.
Sidste år gik det hårdt ud over stammerne også, men dem har vi beskyttet nu.

Frugttræ skadet er rådyr
Frugttræ skadet er rådyr

I år kom rådyrene også, som forventet og en del af skuddene på vores æbletræer blev spist. Derfor valgte vi at afprøve et middel, som mange måske kender, hjortetakolie.
Vi har ikke prøvet det tidligere, da det skulle lugt helt forfærdeligt. I år var vi villige til at gøre et forsøg, trods eventuelle lugtgener.

Hjortetakolie til frugttræer
Hjortetakolie til frugttræer

En flaske hjortetakolie blev indkøbt i Matas, og der blev forsigtigt hældt lidt hjortetakolie på frugttræernes støttepæle.
Og man skal være forsigtig, eller bruge handsker. For det er ikke noget man vil have på sine fingre. Og slet ikke på den hånd man bruger til at føre en kop varm kaffe op til næsen.
Ca. halvdelen af pælene fik olie. Det kunne lugtes, men det var langt fra så “krads” som forventet. Man skulle faktisk stå ret tæt på, for at registrere det.

Rådyr i frugttræer
Hjortetakolie på pæl

Virker det så? I skrivende stund må det siges at være en stor succes. Der er  ikke forsvundet yderligere knopper fra frugttræerne, og rådyrene har helt sikkert været i haven. Faktisk også ret tæt på frugttræerne. Det ses tydeligt på de dybe spor vi ser i vores bløde græsplæne.

Spor i græsset fra rådyr
Spor i græsset fra rådyr

Så en lidt tidelig konklusion må være, at det virker helt efter hensigten. Det holder rådyrene fra at spise af frugttræerne.
Hvor længe effekten varer, og hvor ofte der skal nyt hjortetakolie på plæene, dét må erfaringen vise. Men normalt er det kun når træerne står med friske skud, at rådyrene er sultne efter dem.

Forhåbentlig betyder det, for os nyopdagede middel, at der kommer flere bloster i frugttræerne og dermed flere frugter.

Blomster i æbletræ
Blomster i æbletræ

Opdatering fra foråret 2018 – Rådyr i frugttræer

Det virker stadig over alt forventning. I år har vi givet alle støttepælene en sjat hjortetakolie 2 gange i løbet af foråret.
Og kun 2 skud er blevet nippe af et enkelt æbletræ. Det er en kæmpe succes. Rådyrene har været her, de har fejet på et lille træ i vores markskel. Så det er ikke fordi der ikke er rådyr i området for tiden. Så for første gang, siden vi begyndte at plante frugttræer, ser alle træerne virkeligt fine ud. Det hjælper selvfølgelig også, at vi har lavet nemme græs-kanter omkring frugttræerne, så de er mere vand og næring til træerne frem for græsset.
Vi ser frem til en god æblehøst i efteråret.

One thought on “Rådyr i frugttræer – et middel der virker.

  1. Artiklen om Rådyr og Frugttræer. beskrivelse og spor i græsset ligner Dådyr. Rådyr er ligeglad med Hjortetakolie, da Rådyr ikke har nogen lugtesans. Det har Dådyr derimod. Rådyr bid afværges bedst med uld fra får, Rådyr spiser ikke hvor der går får, da der hænger afstødt – tabt uld på vegetationen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.