Muldvarpe – hvordan den bekæmpes

Muldvarpe  er nok et af de mest besynderlige dyr der lever i haven. Den er også et af de mest forhadte dyr i haven.

Det lille underlige dyr underminere vores græsplæner og laver store muldvarpeskud, som skal jævnes og rives for at holde græsplænen pæn. Som følge af muldvarpens aktive liv under jorden, bliver vores græsplæne ujævn og de mange muldvarpeskud giver grimme pletter i græsset i.

Muldvarpeskud i græsplæne
Muldvarpeskud i græsplænen.

Vi har forsøgt at bekæmpe muldvarper i vores have lige siden vi flyttede på landet, for snart 8 år siden.
Egentligt ved vi jo godt at muldvarpen blot gavner haven, ved at forarbejde jorden. Men der er simpelthen ikke noget værre end en ujævn græsplæne med store døde pletter, efter muldvarpeskud. Derfor bekæmper vi dem så snart de bevæger sig ud i græsplænen, ville de blot blive på markerne eller i skovhaven.

Vi har forsøgt mange ting. Først helt almindelige muldvarpesakse, de virker nogenlunde, men er besværlige at bruge. Så har vi forsøgt at komme alverdens ting i hullerne som skulle skræmme de små dyr væk. Vi har prøvet med blandt andet sild og hvidløg. Uden den store effekt, hvis nogen overhovedet. Vi har prøvet med karbid, som udvikler en gas som skulle slå muldvarpen ihjel. Uden effekt.
Vi har lavet en generator om til en muldvarpe gasser, hvor udstødningsgassen blev sendt ned i gangene. Også med begrænset effekt.
Vi er derfor tilbage ved muldvarpesaksen, i en lidt smartere udgave. En Motrap.

Bekæmpelse af muldvarpe med muldvarpesaks.

Med en Motrap muldvarpesaks, er det nemt at placere saksen uden at forstyrre muldvarpen for meget.
Man finder et frisk, gerne stort muldvarpeskud. Rundt om muldvarpeskuddet prikker man i jorde, for at finde en af muldvarpens gange.
Her bruges den medfølgende metalpind til at trække lidt op i græsset, for at lave et hul ned til gangen.
Motrap muldvarpesaksen stikkes ned i gangen, og spændes ud.
Så skal du bare vente til muldvarpen kommer igennem gangen igen, og aktivere muldvarpesaksen.
Det er nemt at se om fælde er udløst, og derfor behøver du ikke at kontrollere fælden hele tiden, og derved forstyrre omkring fælden.

Muldvarpe i saksen.
Muldvarpe fanget med Motrap.

Fjerne muldvarpe skud

Når skaden er sket og muldvarpen har lavet et eller flere muldvarpeskud i græsplænen, er den nemmeste måde at få plænen pæn igen, at rive jorden fra muldvarpeskuddet godt ud over et stort område. Jorden skal rives ud i et tyndt lag, så jorden komme ned i græsset.
Hvis muldvarpeskuddet har ligget længe eller er meget stort, så det er plet hvor der ikke er græs, kan du med fordel efterså med specielle græsfrø til eftersåning. 

Hvis du har en robotplæneklipper til at holde din græsplæne, er det en god ide at sætte en spand ovenpå fælden, men en tung sten på. Så vil robotplæneklipperen blot køre mod spanden og ændre retning.

Der finde mange forskellige type fælder og andre midler mod muldvarper i haven. Du finder et godt udvalg af fælderne her. 

One thought on “Muldvarpe – hvordan den bekæmpes

  1. Har haft sommerhus siden 1988 og da sommerhuset ligger op mod opdrevet landbrugsjord giver det en del muldvarper året igennem. Har også prøvet saks og carbid dog uden den store succes. Men det jeg har gjort med stor succes er at når jeg kan se der er aktivitet, altså et skid går jeg ud med spaden og venter op til 1 kvarter. Er det ikke sket noget indenfor 1 kvarter er muldvarpen ofte videre, men oftest sker der noget og idet muldvarpen skyder op stikker jeg spaden dybt ned 10cm fra skuddet og 4 ud af 5 gange er der gevinst. Jeg gør så det at når muldvarpen er død graver jeg den end i gangen igen og det gær at der i. Igen tid fremover ikke kommer en ny muldvarp og overtager gangarealet.
    Men dette er så flot mit fif som jeg synes virker godt…😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *