Græskanter på den nemme måde.

Græskanter kommer man ikke helt uden om, når man har en græsplæne. Når græskanterne er velplejede ser det rigtig godt ud. Men bliver de ikke jævnligt skåret til, kommer kanterne hurtigt til at se trælse ud. Vi forsøger egentlig at undgå græskanter i haven, da vi ikke får dem holdt.
Men vores nyplantede frugttræer har brugt for et lille areal, med bar jord, rundt om stammen. Så de får vand og næring nok, uden konkurrencen fra græsset. Indtil nu har vi skåret græskanterne en gang i foråret, og så eller bare ladet stå til resten af året. Der er gået lidt ud over væksten på vores frugttræer, som ikke har vokset helt så godt som man kunne håbe. De har selvfølgelig også andet at kæmpe med…

Sponsoreret indhold

Men nu vil vi give alle vores unge frugttræer en cirkel med en fast græskant, som er nem at holde. Så træerne kan vokse godt til, og give endnu flere flotte og velsmagende æbler.

Ungt frugttræ kæmper med græsset.
Ungt frugttræ kæmper med græsset.

Til formålet har vi fundet produktet til Kantlet, som er en fast græskant af hård plast. Kantlet laver en stabil afgrænsning mellem græsplænen og bedet, i en dybde der gør at græsrødderne ikke vokser under kanten og ind i bedet. De smarte græskanter kan købes på www.Kantlet.dk, en pakke med 3 meter koster 109 kr.

Kantlet græskanter
3 meter kantlet, til et frugttræ.

Vi vil montere kantlet rundt om alle vores unge frugttræer, så der altid er skarpe græskanter. Samtidig er det nemt og hurtigt at luge jorden inde omkring stammerne, da man ikke skal slås med græsrødder og skære græskanterne med en spade.  Vi bruger et sæt på 3 meter kantlet, til hvert frugttræ.  Det giver en afstand fra stamme til græskant på ca. 49 cm. Vi har brugt typen uden bagkant, så vores robotplæneklipper nemt kan køre over græskanten, og holde græsset flot.

Det er nemt at montere kantlet omkring træerne. En pakke indeholder 6 stykker kantlet á 50 cm og nogle pløkker til fastgørelse. Samt hjørnestykker, dem har vi dog ikke brugt da vi laver cirkler.

Først fjerner man det eksisterende græs i en radius af ca. 50 cm fra stammen. Det er en god ide at stikke spaden godt ned i jorden, hele cirklen rundt. Det gør det nemmere at presse kantlet stykkerne ned i jorden.

 

Græsset fjernes omkring frugttræerne.
Græsset fjernes omkring frugttræerne.

Det kan godt betale sig at gøre sig umage med at lave cirkel pæn rund. Det gør det nemmere at montere kanterne med et pænt resultat. Så et par kontrolmålinger gør ingen skade. Husk i øvrigt at det er træstammen det skal være i center, opbindingspælen bliver jo overflødig på et tidspunkt.

Der måles efter inden kanterne monteres.
Der måles efter inden kanterne monteres.

De 6 stykker kantlet for-bøjes og samles til en cirkel. Cirklen presses godt ned i jorden, så kanten flugter med græsplænen.

Nemme græskanter
Kanterne presset ned langt hulkanten.

Når cirklen er presset godt ned i jorden, bruges de medfølgende pløkker til at holde kanten fast i jorden. Der er markerede huller i kanterne, men det er en god ide at bruge et stort søm eller en boremaskine til at lave huller, så pløkkerne ikke knækker. Brug en gummihammer til at slå pløkkerne i jorden.

Cirklen er fuldendt, så skal der bare jord på.
Cirklen er fuldendt, så skal der bare jord på.

Så er der bare tilbage at fylde jord omkring træet og jævne det pænt ud.

Så er der flottet græskanter uden besvær fremover.
Så er der flottet græskanter uden besvær fremover.

Det kan være en fordel af efterså med græsfrø omkring den ny græskant, hvis der er meget bar jord. Så får du hurtigere en flot kan, med græs der vokse tæt til kanten.

Du kan nu nyde flotte græskanter omkring dine frugttræer, mange år fremover. Imens spaden hænger roligt i redskabsskuret, og du har tid til en ekstra kop varm kaffe.

4 thoughts on “Græskanter på den nemme måde.

  1. Hvordan holder i robotklipperen fra at kører ned i hullet til frugttræerne. Er der kabel omkring træerne.

    1. Hej Svend.
      Nej, der er ikke kabel om træerne. Jeg sørger for at jorden er plan med græsset, så kan robotten fint kører ind over. Enkelte gange er den dog kørt fast, fordi den ikke kunne svinge forhjulet over kanten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *