Apps til sejlads kan være en god hjælp når man er på vandet i sejlbåd eller motorbåd. Her vil vi beskrive hvilke apps vi bruger når vi sejler i vores sejlbåd, eller planlægger den næsten sejltur. Det er ikke en rangliste over de bedste apps, da alle har forskellige funktioner og dækker forskellige behov. Men beskriver hvilke apps vi bruger, deres funktion og vores oplevelse af appen.
Teknologi er en god hjælp når man sejler, men kan og må ikke erstatte gode papir søkort og godt sømandskab!
Windy.com – Vejr apps til sejlads.
En af vores absolutte favoritter er Windy.com Det er tæt på at være den perfekte vejr app til sejlads. Windy giver gode grafiske oplysninger om rigtig mange vejrforhold. Oplysninger om vind og bølger er specielt nyttige, når man planlægger en sejlads. Udviklingen i vejret kan afspilles grafisk, så det er meget nemt at overskue hvordan vejret vil udvikle sig de næste timer. Oplysninger om bølgestørrelse og bølgeretning kan også være meget nyttige, hvis der skal findes en rolig ankerplads for natten.
Vi bruger både appen til telefonen og vores Ipad, som står på kortbordet.
Windy.com kan også bruge uden af hente en app. Hjemmesiden Windy.com fungere stort set på samme måde som appen.
Sejlads planlægning med Windy.com
Der er kommet en ny fed funktion som kan bruges til sejladsplanlægning. Det kræver et Windy.com Pro abonnement til godt 100 kr. årligt. Indtil videre syntes vi det er pengene værd. Med funktionen kan du indsætte waypoints for din sejllads og din forventede hastighed. Windy.com kan så vise hvordan vejret forventes at være, når du er på et givent sted på ruten, samt udregner sejltiden. Hele ruten kan flyttes i tid, så det bliver nemt at se hvordan vejret bliver hvis du udsætter sejlturen nogle timer eller dage. Den fulde funktionalitet er dog kun tilgængelig via browser. Appen har en lidt reduceret funktionalitet.
Windy.com er gratis, du finder den her:
Windy.com til Android
Windy.com. til IOS (Iphone/Ipad)
Krak til søs – Navigations apps til sejlads.
Krak til søs er en rigtig fin navigations app, som giver gratis adgang til søkort over hele Skandinavien. Skal man bruge de mere komplicerede funktioner som auto-ruteplanlægning, AIS+ og offline kort skal man købe et pro-abonnement til 249 kr. pr. år. Vi bruger mest appen til ruteplanlægning. Vi ville rigtigt gerne bruge plotteren, men vi synes ikke det fungere. Den stopper i utide, og så er den ikke meget værd. Det skal helt klart forbedres hvis vi skal købe abonnement igen. En af de mere brugbare funktioner er automatisk ruteplanlægning. Her kan appen udregne en rute imellem to punkter, ud fra hvor dybe båden stikker og højden på masten. Det bruger vi til at se hvor lang tid en sejltur ca. vil tage, med en bestemt gennemsnits hastighed. Appen kan selvfølgelig ikke tage højde for vejret, så skal der krydses mod vinden er kan tiden ikke bruges til så meget. Man skal være opmærksom på at AIS+ funktionen kun deler din position med andre brugere af Krak til søs og kun når du har internet forbindelse. Din båd vil altså ikke blive vist på traditionelle AIS enheder.
Men Krak til Søs er et fint værktøj til planlægning, specielt når man sidder hjemme sofaen, med en kop varm kaffe, og planlægger næse sejltur.
Krak til Søs er gratis, stort set, du finder den her:
Krak til Søs til Android
Krak til Søs til IOS (Iphone/Ipad)
Sejlguide – Få styr på teorien med en app til sejlads.
Sejlguide er en rigtig god app for nye sejlere som os. Den indeholder mange gode informationer om sømærker, vigeregler og anden teori i forbindelse med sejlads. Du kan også tage en Quiz indenfor forskellige kategorier, så du kan teste din egen, eller andres evner, inden for bøjer, lanterner og knob.
Sejlguide er gratis, du finder den her:
Sejlguide til Android
Sejlguide til IOS (Iphone/Ipad)
Sejl Sikkert – App til sikker sejlads.
Sejl Sikkert er en gratis app udviklet af Tryk fonden. Appen har flere gode funktioner, som prognoser for strøm og vind de kommende 48 timer. Men den primære funktion vi bruger er farvands oplysninger, hvor der på et dynamisk kort vises informationer om sømærker og skydeområder. Det er en meget overskueligt og tilgængelig måde at få oplysninger om manglende sømærker, nye vrag eller aktiviteter i militære skydeområder. Oplysninger som ikke kan findes i søkort. Det bør være en naturlig del af en sejladsplanlægning at tage et kig på Sejl Sikkert appen.
Sejl Sikkert er gratis, du finder den her:
Sejl Sikkert til Android
Sej Sikkert til IOS (Iphone/Ipad)
AnkerAlarm – Sov trygt når du ligger for anker.
Appen AnkerAlarm er en rigtig god apps til sejlads og kan bruges som en ekstra trykhed når du ligger for anker. Når du aktivere appen, indstiller du det område du forventer din båd kan bevæge sig indenfor, imens du ligger for anker.
Begynder båden at drive, og kommer udenfor området får du en alarm. Mange kortplottere har sammen funktion, men det er meget rart at have denne som en ekstra trykhed. Hvis man betaler for appen, kan man parre to telefoner og lade den ene blive på båden. Man vil så modtage en alarm på den telefon man har på sig, hvis båden begynder at drive. Forudsætningen er at begge telefoner har forbindelse til mobilnettet.
AnkerAlarm er gratis, du finder den her:
AnkerAlarm til Android
AnkerAlarm til IOS (Iphone/Ipad)
En app vi altid bruger er appen Sejl Sikkert Alarm, den giver sikkerhed til søs og så kan den logge sejlture. Appen har fået sit helt eget indlæg som du kan se her:
Sejl Sikkert Alarm
Vi opdaterer løbende dette indlæg når vi finder nye gode apps til sejlads, og får flere erfaringer med de apps vi allerede bruger.
Hvilke apps bruger du når du er på vandet, eller planlægger at kommet det??