Nyt liv til den gamle brændeovn

På vores 1. sal står en ældre støbejerns brændeovn fra Morsø. En fin brændeovn med det kendte egeren på siden.
Før vi fik nyt tag, dryppede det på brændeovnen, når det regnede og blæste meget. Hvilket resulterede i, at den efterhånd så ret træls ud. Fyldt med rustpletter og skjolder.

Det er ret nemt at spraymale en gammel brændeovn. Den bliver som ny.
Det er hverken svært eller tidskrævende.
Brændeovnen rengøres grundigt, indvendig og udvendigt. Hvis der er rustpletter, fjernes de ved at slibe med ståluld eller fint slibepapir korn 400.
Efter rengøringen tørres brændeovnen over, med en ren klud med acetone. Acetonen fjerner fedt, så der bliver en fin ren overflade at male på. Husk god udluftning og en god filtermaske. Acetone er en krads omgang.

Det er en fordel at afmontere låger og skuffer så de kan rengøres og males udendørs.

 

Afdækning, klar til at male.
Afdækning, klar til at male.

God afdækning omkring din brændeovn er nødvendig

Det største arbejde består i at få afdækket området omkring brændeovnen tilstrækkeligt, så den kan spraymales uden at vægge og gulv bliver ramt af malingen. Med noget tape og afdækningsplastik kræver det blot, at man er lidt omhyggelig.

Når afdækningen er på plads, er ovnen klar til at blive malet.
Jeg valgte at male med den originale Morsø senotherm spraymaling i farven koksgrå, for at være sikker på, at resultatet blev så tæt på det oprindelige som muligt. En dåse maling koster ca. 220 kr.

Når brændeovnen spraymales gøres det i 2-3 meget tynde lag. Nye lag kan sprayes på når overfladen ser tør og mat ud. Husk god udluftning og en god filtermaske.

Det er vigtigt at spraye fra alle sider, så malingen kommer ind i alle hjørnerne.
Det er vigtigt at spraye fra alle sider, så malingen kommer ind i alle hjørnerne.

Jeg valgte at skifte pakningerne i glaslågen og lågen til askeskuffen, nu hvor jeg alligevel havde lågerne pillet af. Dette gøres nemt ved at skrabe de gamle pakninger af, rengøre fladerne og presse den nye glasfibersnor godt på plads.

Hvis glasruden er godt beskidt af sodrester, er det nemt at fjerne. Glasset smøres ind i et lag brun sæbe og ligges i en plastikpose natten over. Når sæben har opløst soden, er det nemt at vaske af med en svamp. Glasset er klart, som var det nyt.

Første gang der tændes op i brændeovnen kan den nye maling give lidt lugt og sod gener. Det er derfor en god ide at tænde op i brændeovnen på en tidspunkt hvor man ikke opholder sig i rummet, og samtidig lufte godt ud.

Den nye senotherm maling er meget porøs og tåler ikke vand. Så den nymalede brændeovn rengøres bedst ved at man støvsuger den med en børste monteret på støvsugeren.

Den nymalede brændeovn.
Den nymalede brændeovn.

Har du brug for flere reservedele til din brændeovn, kan du finde et godt udvalg her. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *