Vi har flere gange haft høns i haven. Det skal vi have igen.
Før har det været store hønseracer. Vi har købt en flok daggamle kyllinger, eller rugeæg vi selv har ruget ud, i en rugemaskine. Det har mest været for, at vi kunne komme nogle slagtekyllinger i fryseren og senere i maven, som vi ved har haft det godt.
En stor fordel ved de store hønseracer er, at de ikke så let flyver. Nogle af racerne kan man holde inde, eller ude, med et hegn på 90 cm. Det gør det nemt at lave en stor hønsegård, eller holde dem ude af køkkenhaven. Et lavt hegn holder dog ikke ræven ude, så det er vigtigt at hønsene kan komme i sikkerhed for natten.
Vores hønsehus er bygget af overskudstræ, og beklædt med tykke kalmarbrædder af lærketræ. En stor rest vi købte på et savværk, meget billigt. I første version var der 2 etager. Høns øverst, foder og udstyr nederst. Det fungerede ikke helt. De store høns havde svært ved at komme op af den stejle hønsetrappe, og skulle bæres ind, næsten hver aften. Det bliver man hurtigt træt af, og glemmer man det, har man en mæt ræv. Det har vi prøvet at par gange.
Nu er hønsehuset lavet om, så der kun er en etage. Det fungere noget bedre. Nu kan både små kyllinger og store høns, komme ind uden problemer. Det er også nemmere at gøre rent i hønsehuset nu.
Hønsehuset er lavet, så der er en automatisk lem, der lukker når det bliver mørkt, og hønsene derfor er gået ind. Den åbner igen når solen står op, og hønsene er klar til at komme ud. Lyset i hønsehuset styres også automatisk. Vand får hønsene fra en lukket dunk med drikkenipler. Så bliver vandet ikke beskidt, når de skraber i underlaget. Foder får de fra en fodersilo, hvor der er foder nok til flere dage. Det handler om at gøre det nemt at have høns i haven.
De første par gange, havde vi racen Orpington. Det er en stor flot dunet høne. Den er meget rolig og tillidsfuld. Næsten for tillidsfuld. Vi kunne ikke sidde i haven uden at have høns renden om fødderne.
Orpington er rigtig gode, når der er børn i haven. De bliver ikke så let skræmte, hvis de bliver jagtet lidt af en lille nysgerrig dreng. De er også gode at slagte, da der er masser af kød på dem, og de er overraskende nemme at plukke, med det tykke fjerlag. Skal vi have slagte kyllinger igen, bliver det helt klart Gul Orpington.
Sidste år prøvede vi en anden race, Australorps. Vi købte en masse rugeæg, og fik en stor flok på 22 kyllinger. Det var for mange. Vi havde kyllinger i hele haven, og de fleste af dem var hane kyllinger. De var så adrætte, at de nemt kunne forcere det 90 cm høje hegn. Så det kom lidt ud af kontrol, og der var kyllinger og kyllingelort i meget af haven. Selv havemøblerne blev indtaget af de mange kyllinger. Så det var en lettelse, da familien kom og hjalp til med at slagte dem alle, i efteråret. Australorps er også en fin race. Den er ikke helt så rolig som Orpington. Men det er en fin slagtekylling.
I år skal vi igen have høns i haven. Denne gang for at få nogle gode æg, og liv i haven. Bare en lille flok på 3-4 høns og en hane. Så nu skal der lavet en ny hønsegård. En rigtig hønsegård med højt hegn, så hønsene bliver hvor de skal. De skal ikke gå i hønsegården hele tiden. Men det er rart, at de kan lukkes inde, når der er behov for det. Mere om den nye hønsegård og de nye indbyggere senere..
Overvejer du at anskaffe høns til din have, kan du besøge www.fjerkrae.dk Det er et rigtigt godt forum, med masser af god information om høns i haven. Og meget andet…