Træterrasse – sådan lavede vi træterrasse.

Træterrasse er ved at være færdig og det går fremad med vores veranda projekt. Vi er da kommet lidt videre, siden sidste indlæg om projektet.

Vi har fået rejst de sidste stolper, og den yderste rem er monteret på stolperne. De er gjort fast med en gennemgående bradbolt, med en bulldog skive imellem rem og stolpe, for at give konstruktionen noget mere stivhed.

Bulldog skive imellem rem og stolpe.
Bulldog skive imellem rem og stolpe.

Alle strøer er monteret. De ligger med en afstand på ca. 60 cm fra midt til midt. Der kunne godt have være større afstand, da terrassebrædderne er 32mm tykke. Men de 60 cm passede med resten af konstruktionen.
Der er kompenseret for den skævhed der er i soklen, ved at lave et lille vrid i terrassedækket, og lave en lille hældning.

Klar til at lægge træterrasse.
Klar til at lægge træterrasse.

Vi har valgt at lægge brunimprægnerede terrassebrædder på 125x32mm. Det er en større kunst at få lagt brædderne pænt, så det ser lige ud, på en 11 meter lang træterrasse. Jeg brugte en artikel fra “Gør det selv” bladet som vejledning.  Først blev der målt op til bræt nr. 10 og nr. 20. Ved at lægge brættets bredde sammen med det ønskede mellemrum, og gange med henholdsvis 10 og 20. Derefter blev bræt nr. 5 og 15 lagt op, også på opmåling. De 4 brædder, imellem dem der er lagt op på mål, blev lagt op samtidig. Mellemrummet imellem dem blev justeret efter de enkelte brædders bredde, på “øjemål”.
Det kom noget bag på mig, at der er så stor forskel på bredden af terrassebrædderne. I min udregning brugte jeg det oplyste mål på 125 mm, til at regne ud hvor mange brædder der skulle ligge i bredden. De første mange brædder jeg brugte var også ca. 125 mm bredde. Men senere kom der en del brædder der kun var 120 mm bredde. Så afstanden imellem terrassebrædderne blev større end planlagt. Jeg burde nok have målt 20 tilfældige brædder, og brugt gennemsnittet af dem. Det ved jeg til næste gang…..

Hjemmelavet borelære til træterrasse.
Hjemmelavet borelære til træterrasse.

Inden jeg gik igang lavede jeg lidt prøver, for at se hvordan skruerne blev skruet pænest i træet. Jeg var lidt i tvivl om jeg skulle købe en forsænker. Men jeg syntes jeg fik det pæneste resultat, ved at bore for med et 4,5 mm bor og undlade at forsænke, da det flossede træet. Så skruerne blev bare skruet i det forborede hul, ned til niveau med træet. Jeg lavede en hjemmelavet borelære, af en hulplade. Hulpladen blev bukket i den ene side, så der kom et anlæg til at styre afstanden til hullerne. Så blev der boret to huller i pladen med den ønskede afstand. Så er det dejligt nemt at bore 1000 huller i brædderne, med ens afstand til kanterne. Der blev også spændt snore op til at styre efter, så alle skruerne i rækkerne sidder snorlige. Næsten…

Ikke nok med at brædderne svinger meget i bredden, mange af dem er også lidt skæve. Så her var der brug for et par lyntvinger, som kunne tvingen brædderne på plads imens de blev skruet fast. Her er det en fordel med nogle tvinger der både kan trække og skubbe.

Det tog noget længere tid at lægge de 35 m2 terrassebrædder end jeg havde forventet. Men nu er de lagt, og næste del af veranda projektet bliver at få monteret de øverste remme og spærene til taget. Og så skal der bygges en trappe…

Der saves ud til øverste rem.
Der saves ud til øverste rem.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *