Bisværm i haven, ring til den lokale biavler

Hvad stiller man op med en bisværm i haven?
Det kan virke skræmmende, hvis din have pludselig bliver invaderet af flere tusinde summende bier, der fylder hele himlen. Men der er sjældent noget at frygte, hvis du får en bisværm i haven.

En bisværm kommer fra en nærliggende bigård, altså fra en biavler. Her kommer sværmen fra et bistade, hvor pladsen er for trang til hele bifamilien. Derfor sender bierne den gamle dronning af sted med halvdelen af arbejderbierne, for at stifte en ny bifamilie. Det er på denne måde bisamfundene formerer sig, hvilket er helt naturligt. Men en biavler ønsker ikke, at hans bier sværmer, da det går meget ud over honningudbyttet. Derfor avler man i dag bier, som ikke har tendens til at sværme. Helt undgås kan det dog ikke.

Bisværm i haven, sidder ofte i et træ.
Bisværm i haven, sidder ofte i et træ.

Bisværmen vil normalt slå sig ned i et træ, men kan finde på at sætte sig de fleste steder. Når sværmen er faldet til ro, vil bierne sidde i en stor klump. Deres dronning sidder godt beskyttet inde i midten. Her vil sværmen blive siddende indtil spejder-bierne har fundet et egnet sted, hvor bierne kan starte deres nye koloni. Det kan være et hult træ, en hulmur i et hus eller en stor redekasse. Bisværmen bliver normalt siddende nogle timer eller måske til næste dag, inden sværmen igen letter, for at flyve til det nye hjem.

Hvis du får en bisværm i haven, skal du forholde dig roligt. Bier der sværmer stikker sjældent. Bisværmen har ikke noget de skal forsvare, hverken yngel eller honning. De har fyldt deres honningmaver med mad, inden de forlod det gamle bistade. Så de har svært ved at bukke sig sammen for at stikke, på grund af den fyldte mave. Og så er de fuldt optaget af at finde et nyt sted de kan lave en koloni.

Det er en god ide at kontakte en biavler, der kan hente bierne. Hvis bisværmen først letter igen, risikerer man at de flytter ind et ubelejligt sted, måske i din hulmur eller på dit loft. Her vil det være meget svært at fjerne dem igen, uden at bruge gift.

Bier i hulmur.
Bifamilien er blevet for stor til at bo i hulmuren, og derfor er begyndt at bygge udenfor muren.

Hvis du ikke kender en biavler i området, kan du finde en lokal biavler på Danmarks Biavlerforenings hjemmeside. De har en liste over de biavlere der gerne vil hente bisværme. Du kan finde listen her..

Alternativt kan man også finde annoncer i på DBA.dk eller Gul og Gratis, hvor annoncører gerne vil hente bisværme.

Imens du venter på biavleren, kan du roligt sætte dig i en havestol nær sværmen, med en kop varm kaffe, og nyde synet af de aktive bier.
Måske kan du se bierne danse på sværmens ydre. De har gang i en demokratisk proces, hvor de sammen afgør hvor de skal flytte ind, af de mulige steder spejderbierne har fundet. Når flertallet danser samme dans, som viser retningen til det nye bo, letter sværmen og de flyver alle mod boet.

Biavleren henter bisværm i haven

Biavleren kommer og indfanger bisværmen. Det afhænger meget af hvor sværmen sidder, hvor nemt det er at få sværmen indfanget. Hvis den sidder på en gren der kan klippes af, er det meget nemt. Da sværmen blot kan rystes ned i en kasse. Men sidder den svært tilgængeligt, kan det tage flere timer at få indfanget bierne. Det vigtigste er, at dronningen kommer med i kassen, så skal resten af bierne nok følge trop.

De fleste biavlere vil gerne hente bisværme, da de kan bruges til at lave nye bifamilier, som kan give honning året efter. Eller sværmen kan bruges til at forstærke nuværende små bifamilier. Så de fleste biavlere henter bierne gratis, da en sværm kan være et godt supplement til deres biavl.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *