Indhegning til grise som lever på friland

Vi har brugt søndagen på at lave indhegning til grise. Om en uges tid skal vi hente to små grise, som er ved at være klar til at flytte hjemmefra.
Grise er nysgerrige og aktive dyr, der skal holdes forsvarligt inde. Vi vil ikke bruge vores sommer på at jagte to glade grise rundt i nabolaget. Så er der også ret strikse regler for, hvordan man skal lave indhegning til grise på friland.

Indhegning til grise.
Indhegning til grise.

Der er nogle forskellige muligheder for at lave en lovlig indhegning til grise. Vi har valgt at lave et yderhegn af dyrehegn, hvor der på indersiden et sat 3 strømførende tråde. Trådene bliver overvåget af en alarm, som blinker hvis spændingen bliver for lav.

Indhegning til grise.
Indhegning til grise.

Indhegningen er ca. 19 x 14 meter, altså små 270 m2 som vores kommende grise kan boltre sig på sommeren igennem.

Hjørnestolpe til grisehegn
Hjørnestolpe til grisehegn

Grisene kommer til at gå i en indhegning med masser af græs, ukrudt, samt lidt buske og træer som kan give skygge. Vi håber til gengæld at grisene vil stikke deres runde tryner godt ned i den fugtige jord, endevende hele herligheden og spise sig igennem alt det plante materiale de kan finde, over og under jorden. Fremtidsplanerne for området er, at det igen skal blive til køkkenhave. Da snerlerne har angrebet området, håber vi, at en hel sommer med konstant roden i jorden vil gøre det af med snerlerne. Ellers må vi have grise igen næste år.

Isolator på stolpe.
Isolator på stolpe.

Hegnet er 80 cm højt, der er ca. 3-4 meter imellem stolperne. Midterstolperne er Ø7×150 cm, hjørnestolperne er Ø12.
Stødtråden var nem at montere med ved hjælp af isolatorer, som skrues i stolperne ved hjælp af det medfølgende specialværktøj. Dyrehegnet var lidt mere besværligt, da terrænet er lidt kuperet. Så det var vanskeligt at stamme hegnet op, så det stod stramt både i toppen og bunden. Men det lykkedes nogenlunde. Måske bliver det nødvendigt at sætte nogle tentorpæle, så dyrehegnet ikke rammer stødtråden.

Nu skal vi bare have lavet en grisehytte som skal fores godt med halm, så er vi klar til at hente de to nye husdyr, som får travlt med at komme vores snerler til livs.

Snerler i græsset
Snerler i græsset

Du kan læse om vores efterfølgende erfaring med at holde grise i vores indlæg om uldgrise.  

17 thoughts on “Indhegning til grise som lever på friland

  1. Hej.
    Jeg har et par spørgsmål til hegnet:
    1. Pælene har i købt hos Bauhaus – jeg kan se at samme størrelse er billigere andre steder – så er det pga kvaliteten?
    2. Er der stødtråd indvendig på lågen?
    3. Hvordan fungerer den alarm der er på stødgiveren?
    MVH

    1. Hej.
      Hvordan skaffer i grise og får meldt det? .
      Søger man først og så tager man godkendelsen med ud til en avler eller hvordan er processen.
      Mvh
      Lau

      1. Hej Lau
        Vi fandt grise til salg på DBA.dk Du skal have et CHR nr inden du kan købe grise, da grisenes øremærke nr skal registreres under dit CHR nummer. Jeg kan ikke huske den præcise fremgangsmåde.
        God fornøjelse med jeres grise…

  2. Hej Karin
    1. Pælene er købt i Bauhaus da det var det billigste sted vi kunne finde dem. Jeg tror faktisk de var på tilbud. Der er nok ikke den store forskel på kvaliteten, om det er købt i jem&fix eller Bauhaus. Det skal bare være trykimprægneret klasse A.
    2. Ja, vi har sat stød tråd indvendigt på lågen. Den er så forbundet med hegnet via en et stykke tråd i en blød bue, så den ikke knækker. Lågen bør også laves så den ikke kan løftes af hængslerne, da grise har det med at sætte trynen under alt, og løfte.
    Det er en god ide at lågen åbner indad, og med anslag mod hele stolpen, så den ikke kan mases op.
    Vores grise har dog aldrig forsøgt at komme igennem lågen, nok på grund af stød tråden.
    3. Alarmen er blot en stor clips man sætter på en af trådene. Alarmen blinker, hvis spændingen falder. Så den skal placeres et sted hvor den er synlig, blinket er ikke så kraftigt.

    Håber det var svar nok, eller er du velkommen til at skrive igen.
    God fornøjelse med at lave hegn… 🙂

  3. Hej,

    Jeg skal selv til at bygge et hegn til to grise, så de kan få ryddet et område. Jeg har været inde og læse på retsinformationen i forhold regler om frilandsgris. Jeg er ret sikker på det gælder for have/hobby også, men at reglerne er strikse efter svineinfluenza. Inde på siden står at man bade skal have yder og indre hegn. Og at der skal være minimum 5 meter imellem. Har i et yderhegn rundt om Jeres grund?

    1. Hej Tone
      Nej, vi har ikke et yderhegn om vores grund. Det er rigtigt at man skal have to hegn, og at de kan laves med 5 meter mellemrum.
      Men der er også den mulighed, at man kan lave et ydre hegn, hvor der direkte på hegnet er 3 strømførende tråde, med en alarm hvis spændingen falder. Det er den type hegn vi har lavet.
      Du kan finde den helt korrekte formulering i “Bekendtgørelse om hold af svin på friland” $3.2

      God fornøjelse med grisene, de skal nok få ryddet godt op. 🙂

  4. Hej,

    Det ser vildt godt ud, vi går med planer om at få en 5-7 uldsvin selv. Men er lidt i tvivl om lovgivningen vedrørende hegn.

    I skriver at der findes forskellige lovlige løsninger og at i har valgt at lave et yderhegn af dyrehegn og så 3 strømførende på indersiden. Er de tre strømførende så at betegne som inderhegnet, eller har i sat et yderligere inderhegn (synes at kan læse mig frem til at der skal være 5 meter mellem yder- og inderhegn).

    MVH
    Ole

    1. Hej Ole
      Tak…
      Det er lidt forvirrende med hegn til frilandsgrise. Der er flere muligheder.
      I “Bekendtgørelse om hold af svin på friland” er det formuleret som følgende:
      Indhegning og adgang

      § 3. Ejeren eller brugeren af en besætning med svin på friland skal sikre, at en indhegning, hvori svin holdes på friland, skal bestå af:
      1) et indre hegn og et ydre hegn, der er placeret i en indbyrdes afstand af mindst 5 meter,
      2) et ydre hegn, hvor der direkte på hegnet er påført mindst tre strømførende tråde med alarm, der udløses, hvis spændingen falder i de strømførende tråde, som er permanent aktiveret, eller
      3) et hegn godkendt af Fødevarestyrelsen efter ansøgning, hvor sikringsniveauet svarer til det i nr. 1 eller 2 anførte. Fødevarestyrelsen kan fastsætte vilkår for tilladelsen.
      Stk. 2. Indhegningen, jf. stk. 1, skal holdes i forsvarlig stand og sikre, at svinene ikke kan undslippe.
      Stk. 3. Ved hold af vildsvin skal indhegningen, jf. stk. 1, mindst have en højde på 1,5 meter.
      Stk. 4. Indhegningen, jf. stk. 1, skal løbende undersøges for skader og huller.
      Stk. 5. Låger og andre adgangsveje til indhegningen, skal holdes forsvarligt lukkede, så uvedkommende ikke kan få adgang.

      Det er $3.2 vi har lavet vores hegn ud fra.
      God fornøjelse med dine kommende uldgrise. Har du læse vores indlæg om vores erfaringer med racen? 🙂

      1. 1000-tak for hurtigt svar.

        Som jeg læste paragrafferne (og jeg håber at jeg tager fejl og i har ret), så skulle både stykke 1 og to være opfyldt. Er det noget i ved, eller blot jeres fortolkning?

        MVH
        Ole

        1. Hej igen
          Det er dels vores fortolkning og andre som laver det på samme måde. Men jeg syntes næsten ikke der kan tolkes anderledes.
          Termen “ydre hegn” er brugt både i eksempel 1 og 2.
          Der står “eller” imellem eksempel 2 og 3. Det må skulle læses som at man kan bruge eksempel 1, 2 eller 3.
          I eksempel 3 står der også, at det skal have et sikrings niveau svarende til nr 1 eller nr 2.

          Men tekster kan jo tolkes på mange måder.
          Du skal desuden være opmærksom på at det muligvis kræver tilladelse fra kommune hvis du holder mere end to grise.

          Det er generelt ret besværligt at holde husdyr i Danmark!!

  5. Hej,

    Vi overvejer at bruge grise til at gøre et område klar til skovhave. Gik det godt med Jeres køkkenhave og kan I anbefale grise til formålet?

    Hvis ja, hvilken griserace brugte I?

    Mange hilsner,
    Jimmi

    PS. Tak for en masse gode tips.

    1. Hej Jimmi
      Godt du fandt svaret.
      Som du nok også har læst, så vil jeg kun anbefale Uldgrise hvis der til levebrug. Ikke til slagt, det er alt for meget fedt.

      Håber du kommer videre med dine grise planer.

  6. Hej
    Hvordan fodrer i jeres grise? Kun med tørfoder? Og ad libitum. Spiser de indendørs ellers udendørs. Hvis udendørs er det vel et problem med vind og vejr tit.

    1. Hej Henrik
      Vi har fodret med foderpiller og “haveaffald”. De gik kun udendørs. Hvis de får mad i et fodertrug de ikke kan vælte, så der der ingen problemer i det.
      Hvis foderet skulle blive lidt vådt, så tror jeg grisene er ligeglade.
      Nej, de skal bestemt ikke fodres ad libitum. Så æder de alt for meget. Vores fik foder 2 gange dagligt, mængde lidt på slum.
      Men de var godt fede da de blev slagtet, men det er nok en kombination foder og racen.

  7. Hej
    Vi er et ungt par der har købt en lille gård hvor vi skal til at have lidt grise, vi har ret godt styr på det hele, men det eneste vi ikke kan søge os frem til er højden på hegnet, vi går også efter 3 trådet hegn med ydrehegn på samme stolpe, men højden er jo ret vigtig, vi havde tænkt at sætte 2 ledre ret tæt på jorden også den sidste leder i toppen så de ikke kan finde på at kravle over.

    Kender i til en minimum højde og eller hvad er jeres?

    1. Hej Claus.
      Jeg har heller ikke kunne finde minimunshøjde for hegn til grise. Vores var ca 90 cm højt. Tråden må ikke sidde for tæt ved jorde, da grisene så skubber jord op på tråden, og så forsvinder virkningen. Men omvendet skal de sidde lavt nok, til at grisen kan mærke det hvis den vil stikke trynen under henget, så det afhænger lidt af størrelsen på grisenen. Så skal man have alarm på tråden og efterse den jævnligt.
      God fornøjelse med jeres grise og gård. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *