Berlinere eller Berliner Pfannkuchen, som de rigtigt hedder, er uden sidestykke den bedste julekage. Vores danske æbleskiver er også rigtig gode, men Berlinere er en klasse for sig. Specielt hvis de fyldes med god hjemmelavet hindbærsyltetøj. Så er det jul..
Det er ganske enkelt at lave Berlinere. De består af en sød gærdej, som rulles til små kugler. Kuglerne koges i olie, trilles i sukker og fyldes med syltetøj.
Nedenstående opskrift giver 10-12 lækre Berlinere, i en størrelse der er til at bide over.
Opskrift på Berlinere
Ingredienser:
- 1 dl mælk.
- 25 g gær.
- 25 g blød smør.
- 25 g sukker.
- 1 æg fra havens høns.
- 250 g hvedemel.
- En halv tsk. kardemomme, eller lidt mere efter min smag.
- 1,5 liter olie. Alt efter grydens størrelse. (Rapsolie, bare den billige)
- God Hjemmelavet hindbærsyltetøj, eller andet fyld efter dit ønske.
Mælken lunes til den er lillefinger varm, og gæren opløses i den lune mælk.
Tilsæt æg, smør og sukker. Rør det hele godt sammen.
Bland melet med kardemomme, og sigt det i dejen. Ælt det hele godt sammen, til dejen samler sig.
Gærdejen skal nu hæve ca. en time.
Dejen deles i 10-12 lige store klumper, og rul dem godt så de bliver kuglerunde. Læg dem på et stykke bagepapir, lad kuglerne hæve i ca. 20 minutter.
Kog Berlinere i olie
Imens opvarmes olien i en tykbundet gryde til den er ca. 180 grader. Brug evt. dit grill termometer til at kontrollere at temperaturen er korrekt. Temperaturen er afgørende for et god resultat. For at undgå stege os i køkkenet, koger vi vores Berlinere udenfor på vores veranda i vores hotwok.
Dej kuglerne koges i den varme olie i ca. 2 min på hver side, til de er dejligt gyldenbrune.
Læg kuglerne på et sugende underlag, og rul dem hurtigst muligt i masser af sukker.
Nu kommer den største udfordring, at fylde berlinerne med syltetøj. Vi har, helt tilfældigt, en småkage sprøjte som kan bruges til at sprøjte fyldet ind i berlinerne. Det fungere fint, det er lidt nemmere hvis fyldet er lidt flydende.
Men fortvivl ikke, man kan sagtens dyppe de friskbagte Berlinere i syltetøjet, som vi kender det med vores æbleskiver.
Så er det bare at servere de frisklavede og virkelig gode hjemmelavede Berlinere med en kop god varm kaffe.
Og husk – man kan sagtens spise æbleskiver om formiddagen og Berlinere om eftermiddagen.
Det er kun jul 2 måneder om året.
Hvad er din ynglings julekage?