En potmaker er et meget simpelt og nyttigt redskab, som nemt og hurtigt kan forvandle gamle aviser til små nyttige såpotter, hvor du kan forspire dine blomster og grøntsager.
Vi har efterhånden forsøgt en del forskellige forspirings systemer, når køkkenhaven skal forberedes i det tidlige forår. Dem af flamingo, som hønsene hakker i 1000 stykker om vinteren. Dem af tynd engangs plast, som bare ender i skraldespanden efter brug. Dem i lidt kraftigere plast, som optager masser af plads udenfor forspirings sæsonen, og som ender med at gå til, før eller siden.
Med en potmaker og et par gode bakker, til at stille såpotterne i, har du et meget fornuftigt forspirings system. Det fylder ikke det store, når det ikke er i brug. Det koster heller ikke meget, en potmaker fås for 50 kr og opefter. De billigere er lige så gode som de dyre, funktionen er meget simpel.
Sådan bruger du en potmaker
Det er så simpelt, som at klippe en avisside i passende brede strimler. Jyllandsposten skal foldes 3 gange, så passer bredden til vores potmaker.
Strimlen af avispapir rulles om potmakeren, med et passende stykke avispapir der går ud over kanten på potmakeren. Dette stykke skal være større end radius på din potmaker, da det bliver bukket om til bunden af såpotten. Pas på ikke at rulle for stramt, så kan det være vanskeligt at få potten af igen.
Bunden foldes ind, og potmakeren pressen mod potmakerbunden, for at forme en fast bund på såpotterne. Såpotten trækkes forsigtig af potmakeren.
Herefter er såpotten klar til at blive fyldt med såjord. Det gøres nemmest med en spiseske, den passer lige i størrelsen.
Vi stiller vores potter på en plastbakke, som har en passende størrelse. Der kan stå ca 35 såpotter på hver bakke. Vi vander direkte i bakken, så vandet bliver suget op i potterne. Det er vigtigt ikke at vande for meget, der må ikke stå vand i bakkerne. Så får de små planter ikke luft nok til at udvikle deres rødder ordentligt. Den eneste ulempe ved denne type såpotter er, at der fordamper mere vand fra dem. Så det kræver at man er mere omhyggelig med vandingen, eller stiller dem på en hjemmelavet kapilærkasse.
Det tager lidt tid at lave 35 såpotter af avispapir. Men har du først fundet en god teknik, er det meget overkommeligt.
Børnene kan også være med, de kan ihvertfald forsøge. Det er god træning for finmotorikken at lave sin egen såpotte.
Når børnene først har lært det, laver de snildt jeres såpotter. Imens kan I drikke en kop varm kaffe.
Du finder et godt udvalg af færdige såpotter og dyrkningsbakker hos plantetorvet.dk